واردات کالا و معافیت‌های گمرکی

واردات کالا

 

هر کشوری وظیفه دارد که کالاهای موردنیاز مردم را تأمین نماید و یا دست به واردات کالا بزند. تأمین این کالاها به شیوه‌های مختلفی انجام می‌شود. چنانچه کشوری توانایی تولید این کالا را داشته باشد، آن را تولید کرده و به مرم ارائه می‌دهد. اما گاهی اوقات کشورها نمی‌توانند از طریق تولید داخلی، مقدار کالای موردنیاز را تأمین نمایند. یا این که شرایط آن‌ها به‌گونه‌ای است که امکان تولید کالا به هیچ حالتی در کشور وجود ندارد. حال در چنین شرایطی دولت‌ها چه تمهیداتی برای برطرف‌کردن این مشکل اندیشیده‌اند؟ در این موقعیت دولت‌ها کالای مدنظر خود را از سایر کشورها وارد می‌کنند. بسیاری از تجار نیز با درنظرگرفتن همین شرایط به واردات کالا می‌پردازند و از این طریق سود خوبی کسب می‌کنند.

معافیت‌های گمرکی لوازم زندگی چیست؟

هموطنان مقیم باید برای همه لوازم مستعمل زندگی در زمان بازگشت به کشور گمرکی پرداخت کنند. اما به 2 شرط هیچ سود یا حقوقی از این افراد گرفته نمی‌شود:

  1. وسایلی که نیاز دارید باید 1 ماه زودتر یا 9 ماه بعد از ورود صاحب لوازم به کشور برسد و فرد حداقل ظرف 5 سال گذشته، از این معافیت بهره نبرده باشد.
  2. از طرفی شش ماه آخر اقامت در خارج صاحب کالا باید به‌صورت متوالی باشد.

البته باید اشاره کنم مأموران دولتی که برای مأموریت به مدت 1 سال یا بیشتر به خارج از کشور می‌روند، شامل بند بالا نیستند. معافیت گمرکی شامل لوازمی همچون موتورسیکلت، خودرو، قایق موتوری و وسایل خانه نو نمی‌شود. ابزارهای دستی و آلاتی که مربوط به شغل و کار افراد مقیم خارج است، شامل معافیت گمرکی می‌شود.

 ورود به کشور

چه کالاهایی برای ورود به کشور ممنوعیت دارند؟

هر کشوری برای ورود کالا قوانینی دارد. گمرک جمهوری اسلامی ایران ورود یا صدور برخی از کالاها  را ممنوع کرده است. بازرگانان نمی‌توانند برای واردات کالا در هر یک از موارد زیر اقدام کنند:

  • هرگونه مشروبات الکلی
  • آلات قمار
  • مواد محترقه و سلاح‌های گرم و سرد
  • عکس، فیلم و نشریاتی که با شئونات مذهبی ایران مغایرت داشته باشد
  • مواد مخدر
  • هر نوشته‌ای که با مذهب رسمی کشور مخالفتی داشته باشد و مخل نظم کشور می‌شود

بر اساس تعرفه‌های گمرکی، ورود هر یک از این کالاها به کشور ممنوع است. افرادی که هر از کالاهای ذکر شده را همراه خود داشته باشند، مجرم شناخته می‌شوند.

کارت واردات

استفاده از کارت واردات شخص دیگر برای ورود کالا یا واردات کالا

تجار می‌توانند برای واردکردن کالاهای مختلف از کارت بازرگانی فرد دیگری استفاده نمایند. اما دراین‌خصوص باید نکته‌ای را در نظر بگیرند. کارت بازرگانی به معنای برخورداری از پروانه کار است که هر بازرگانی باید آن را داشته باشد. ممکن است فردی از پروانه شما سوء استفاده نماید. متأسفانه برخی از افراد سودجو قصد دارند، در فضای خاکستری اقتصاد کشور ما به تجارت بپردازند و مالیات نیز نپردازند. در چنین حالتی اگر دولت متوجه تخلف بازرگان شود، همه تبعات گمرکی و مالیاتی را باید صاحب کارت پرداخت نماید.

پایان اعتبار کارت بازرگانی و ترخیص کالاها از گمرک و واردات کالا

گاهی اوقات ممکن است هنگام واردات کالا برای تجار مشکلاتی به وجود آید. به طور مثال اعتبار کارت بازرگانی آن‌ها پیش از ترخیص کالاهایشان از گمرک تمام می‌شود. در چنین حالتی بازرگان می‌تواند کالای خود را از گمرک ترخیص نماید. اگر بخواهم موضوع را به زبان ساده‌تر برای شما بیان کنم. تجار باید ثبت سفارش خود را در زمانی که کارت آن‌ها اعتبار دارد، انجام داده باشند. اگر پس از ثبت سفارش، اعتبار کارت پایان‌یافته باشد، گمرک باید %1 از ارزش کالا و حقوق ورودی آن را تحت عنوان مالیات علی‌الحساب برای ترخیص کالا دریافت نمایند.

فروش کالای وارداتی

آیا بعد از فروش کالای وارداتی و واردات کالا مالیات به واردکننده تعلق می‌گیرد؟

اگر تجار حقوق گمرکی کالا را پرداخت نمایند و کالا را بفروشند باز هم باید مالیات دهند. بر اساس ماده 131 قانون مالیات‌های مستقیم، صاحب کارت بازرگانی باید برای درآمد حاصل از فروش کالا نیز مالیات بپردازد. البته برای وضع کردن مالیات صرفاً به داشتن کارت بازرگانی نگاه نمی‌کنند. بلکه درآمدی مشمول مالیات است که میزان مالیات پرداختی را مشخص می‌کند. اشخاص حقیقی باید درآمد مشمول مالیات خود را بر اساس ماده 131 مالیات‌های مستقیم بپردازند و اشخاص حقوقی نیز باید 25 درصد مالیات بدهند. البته مالیات‌بردرآمد اشخاص حقیقی به‌استثنای برخی از موارد که بر اساس قوانین مالیات واردات کالا نرخ جداگانه‌ای دارد، به شرح زیر است:

  • تا سقف 30 میلیون ریال درآمد باید سالیانه 15 درصد مالیات پرداخت نمایند
  • تا سقف 100 میلیون ریال درآمد به طور سالیانه نسبت به مازاد 20 درصد مالیات دهند
  • تا سقف 250 میلیون ریال باید سالیانه نسبت به مازاد 100 میلیون ریال 25 درصد مالیات دهند
  • تا سقف 1 میلیارد ریال درآمد مشمول مالیات، سالیانه نسبت به مازاد 250 میلیون ریال، 30 درصد مالیات دهند
  • نسبت به مازاد 1 میلیارد ریال درآمد مشمول مالیات سالیانه، باید 35 درصد مالیات دهند

 

جمع‌بندی

واردات کالا را در مقاله امروز بررسی کردیم. هر کشوری برای ورود و صدور کالا قوانین خاص خود را دارد و بازرگانان باید برای تجارت به این قوانین اشراف کامل داشته باشند. بدین ترتیب فرایند خرید و ترخیص کالا نیز برای آن‌ها بسیار راحت پیش می‌رود. اگر کارت بازرگانی دارید، اما در حال حاضر به تجارت مشغول نیستید؛ کارت بازرگانی خود را در اختیار هیچ‌کس قرار ندهید. زیرا ممکن است از کارت سوءاستفاده شود و دردسری برای شما به وجود آید.

مقاله را به اشتراک بگذارید

شما همچنین ممکن است دوست داشته باشید

دیدگاه‌ها(۱)

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *