اچ اس کد، زبانی برای تمامی کشورها

ساخت اچ اس کد

جستجوی اچ اس کد

اچ اس کد، زبانی برای تمامی کشورها

شما نیز کسب‌وکار پررونقی دارید و به فکر گسترش کار خود هستید؟ قصد دارید محصولات خود را به خارج از کشور صادر کنید؟ اگر چنین است، باید از تمام قوانین و مقررات واردات و صادرات کالا آگاه باشید تا تجارتی بدون مشکل را تجربه کنید. یکی از چیزهایی که لازم است درباره آن اطلاعاتی به دست آورید، اچ اس کد است. در ادامه هرآنچه نیاز است درباره آن بدانید را خواهید آموخت.

HS کد

HS کد یا سیستم توصیف و کدگذاری هماهنگ کالا، در حقیقت کدی است که برای توصیف کالاهایی مورداستفاده قرار می‌گیرد که در سطح بین‌المللی حمل‌ونقل می‌شوند. هر کالا کدی مخصوص به خود دارد که با سایرین متفاوت است. اچ اس کد گمرک به کارکنان و مأمورین گمرک کمک می‌کند تا به‌سهولت کالاهایی را که از مرز‌های بین‌المللی عبور می‌کنند، شناسایی کرده و بر اساس جدول تعرفه گمرکی و حقوق و عوارض گمرکی اقدامات لازم را انجام دهند.

تفاوتی ندارد که این کالای موردنظر هم‌اکنون در چه مکانی است و به کدام مقصد حمل می‌شود،‌ باتوجه‌به این کد می‌توان به‌راحتی و به طور دقیق مشخص کرد که آن کالا چیست. حال دقیقاً‌ می‌دانید که اچ اس کد چیست و به چه دلیل ساخته شده است. به‌علاوه، به‌خاطر داشته باشید که ارگان‌های دولتی و سازمان‌های خصوصی کدهای HS  را برای نظارت بر کالاهای کنترل شده، تعرفه‌های حمل‌ونقل، کنترل سهمیه‌ها و سیاست‌های تجاری به کار می‌برند.

کدهای اچ اس

بررسی کدهای اچ اس از نظر فنی

از نظر فنی، ممکن است هر اچ اس کد حداکثر 10 رقم داشته باشد. البته باید خاطرنشان کرد hs code هر کالا برای هر کشور منحصر‌به‌فرد است. اما این تفاوت تنها در ارقام انتهایی وجود دارد و شش رقمی اول در تمام دنیا یکسان است. کد HS برای حمل‌ونقل بین‌المللی، اجباری است و لازم است در تمام اعلامیه‌ها و فاکتورهای حمل‌ونقل درج شود. ازاین‌رو لازم است در لیست hs کد به جستجو اچ اس کد موردنظر خود بپردازید.

کاربرد‌های کد اچ اس چیست؟

این «زبان» جهانی از اهمیت بالایی برخوردار است و در موارد زیر کاربرد دارد مورداستفاده قرار می‌گیرد.

  • تعرفه‌های سفارشی
  • آمار تجارت بین‌المللی
  • قوانین مبدأ
  • مذاکرات تجاری
  • تعرفه‌ها و آمار حمل‌ونقل
  • نظارت بر کالاهای کنترل‌شده
  • حوزه‌های کنترل و رویه‌های گمرکی

به طور مثال اگر شما در کسب‌وکار خود قصد واردات یا صادرات بین‌المللی زعفران را داشته باشید باید اهمیت hs code زعفران که 091020 است را بدانید و به‌منظور شناسایی صحیح کالاهای خود از آن بهره ببرید. در غیر این صورت ممکن است با مشکلات مالی یا قانونی مواجه شوید.

نحوه استفاده از کد HS

زمانی که محصولی به‌صورت بین‌المللی ارسال می‌شود، مالیات خاصی که به آن تعرفه گفته می‌شود، بر روی کالاها اعمال می‌شود. تعرفه کالاهای مختلف با یکدیگر متفاوت است. ازاین‌رو،‌ مثلاً اگر فردی به تجارت فرش مشغول‌ باشد، باید نمونه‌های دست‌بافت را بادقت و با استفاده از اچ اس کد فرش دستباف برچسب‌گذاری کند تا بتواند تعرفه صحیح را پرداخت کند.

کد فرش دستباف

بنا بر گزارشی که توسط سازمان جهانی گمرک (WCO)منتشر شده، این کد 98٪ از کل تجارت بین‌المللی را طبقه‌بندی می‌کند. در نتیجه،‌ این کار سبب صرفه‌جویی در هزینه‌های تجارت بین‌المللی می‌شود. چراکه دیگر برای آگاهی از نوع کالا و خواندن کد به مترجم نیازی نیست. سازمان‌ها و دولت‌های مختلف بین‌المللی hs code را برای اهداف مالیاتی، سیاست‌های تجاری و تحقیقات و تحلیل‌های اقتصادی، بدون توجه به اینکه کالا چگونه منتقل شده است،‌ به کار می‌برند.

در حقیقت، این کد را سازمان جهانی گمرک (WCO)، پردازش و منتشر کرده است. گروهی بالغ بر 200 کشور مسئولیت پردازش کالاهای بین‌المللی را بر عهده دارند. WCO یک نهاد مستقل و بین‌دولتی است که برای دست‌یابی به هدف خود یعنی ارتقای اثربخشی تجارت بین‌المللی تلاش می‌کند. این سازمان یا گروه سعی بر این دارد که اچ اس کد را حفظ کند و مطمئن شود که همه کشورها به‌درستی کدها را تفسیر می‌کنند. به این منظور، این سازمان هر پنج یا شش سال، لیست hs کد را به‌روز می‌کند.

کد HS چگونه ساخته می‌شود؟

اچ اس کد سنگ 68022900 است. حال لازم است بدانیم،‌ چگونه این عدد ساخته می‌شود. باید بدانید که تمام کدهای موجود در دنیا به 21 بخش تقسیم‌بندی می‌شوند. سپس آن‌ها در 99 فصل جای می‌گیرند. کدها به 1224 عنوان و 5224 عنوان فرعی دسته‌بندی می‌شوند. دو رقم ابتدایی هر کد نشان‌دهنده فصل هستند. دو رقم دوم عنوان و دو رقم سوم عنوان فرعی را مشخص می‌کنند. این شش رقم بین‌المللی هستند. مابقی ارقام در هر کشوری متفاوت نوشته می‌شوند.

 HS کد یا سامانه هماهنگ شده (Harmonized System) از سال 1988 توسط سازمان تجارت جهانی (WTO) معرفی و اجرا شده است. سازمان گمرک هر کشور از کدهای اچ اس برای ارزیابی مالیات و عوارض محصولاتی که از کشور صادر شده و یا وارد کشور می‌شوند، استفاده می‌کند. به دلیل تولید محصولات جدید و اضافه‌شدن آن‌ها به لیست، این کدها هر ساله دستخوش تغییراتی می‌شوند.

در نسخه اول HS  در سال 1988، برای برخی فرآورده‌های نفتی تعدادی کدهای غیراستاندارد ایجاد شد. این کدها تا سال 2002 مورداستفاده قرار نمی‌گرفت، اما اکنون برخی از این کدها توسط WTO استفاده می‌شود. بنابر‌این، کاربران باید برای اطلاع از تغییراتی که در دامنه کدها ایجاد شده است، باید به طور مرتب کدها را بررسی نمایند. برای جستجوی اچ اس کد باید وارد سایت شوید و نام کالا را وارد کنید.

جستجو اچ اس کد

مزایای استفاده از HS  کد

در این بخش برخی از مزایای کد اچ اس را برای شما ذکر می‌کنیم.

  • یک زبان مشترک را در مناسبات تجاری بین کشور‌های مختلف ایجاد می‌کند
  • روند ترخیص اجناس توسط ناظران گمرک و تعیین میزان مالیات و عوارض کالا سریع‌تر پیش می‌رود
  • دسترسی به اطلاعات طبقه‌بندی شده کالاهای مختلف بسیار سریع‌تر انجام می‌گیرد

کاربرد کد اچ اس

نهاد‌های دولتی فعال عرصه تجارت، از کدها به‌عنوان ابزاری برای کنترل و نظارت بر مالیات صادرات و واردات اجناس استفاده می‌کنند. در اینجا برخی از کاربردهای آن را با هم مرور می‌کنیم:

  • تجزیه‌وتحلیل آمار و اطلاعات تجارت بین‌المللی
  • محاسبه کل هزینه واردات یک محصول به کشور
  • تعیین میزان مالیات و جمع‌آوری آن
  • نظارت و کنترل کالاهایی مانند مواد مخدر، مواد شیمیایی و…
  • تعیین هزینه‌های مربوط به حمل‌ونقل کالا‌

ساختار تشکیل‌دهنده HS کد

ساختار تشکیل‌دهنده HS کد چیست؟

HS کد از 8 یا 10 رقم تشکیل شده است که 6 رقم ابتدایی آن در کشور‌های مختلف مشترک است. هر کشور می‌تواند متناسب با استانداردها و جزئیاتی که برای طبقه‌بندی کالاهای مختلف در نظر گرفته است، 2 یا 4 رقم بعدی را تعیین نماید. اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا، از کد 10 رقمی استفاده می‌کنند که از 21 بخش تشکیل شده است. برای جستجوی اچ اس کد باید تنها نام کالای موردنظر خود را وارد نمایید. بیش از 200 کشور این سامانه را مبنایی برای تجارت بین‌المللی خود قرار داده‌اند. این ارقام به‌صورت دوبه‌دو، بخش، گروه و سایر ویژگی‌های کالا‌ را از یکدیگر متمایز می‌کنند.

  • رقم اول و دوم = بخش
  • رقم سوم و چهارم = گروه
  • رقم پنجم و ششم = زیرگروه یا سازمان تجارت جهانی
  • رقم هفتم و هشتم = عنوان
  • رقم نهم و دهم = زیر عنوان

چنانچه کشور صادرکننده محصول، به‌صورت عمدی و یا سهوی کد گمرک محصولی را اشتباه درج نماید، قوانین گمرک را نقض کرده و موظف به پرداخت جریمه است. جریمه‌ها بر اساس ارزش گمرکی کالا بین 50% تا 200%  متغیر است.

هرگز نمی‌توان کالایی را یافت که در این طبقه‌بندی جای نگرفته ‌باشد. بنابر‌این، کالاها به‌وسیله کدها در سراسر دنیا به‌راحتی قابل‌شناسایی هستند. تنها تفاوتی که می‌توان بین آن‌ها قائل شد، تعرفه‌های متفاوتی است که سازمان گمرک و قوانین و مقررات هر کشور برای ترخیص کالاها در نظر می‌گیرد. برای مثال، در ایران، هزینه گمرک ماشین‌های خارجی چندین برابر سایر کشورهاست. اچ اس کد نقش مهمی را در تجارت بین‌المللی ایفا می‌کند. جستجوی HS کد در سایت بسیار راحت است و اصلاً مراحل پیچیده‌ای ندارد.

HS

فصل‌های HS

جالب است بدانید که این کدها طبقه‌بندی شدند. این بدان معناست که برای هر محصول یک دسته‌بندی مشخص کردند. به طور مثال، تاجران برای یافتن کد اچ اس روغن نباتی باید بخش روغن‌های حیوانی و نباتی را بررسی کنند. مطابق HS کد، کیف در بخش هشتم قرار می‌گیرد، در بعضی از کشورها با افزودن 4 رقم به شماره تعرفه کالا مشخصات دقیق آن محصول به دست می‌آید. کد کالا معمولاً در فاکتور محصول قید می‌شود. اگرچه، می‌توان به درج نام کالا بسنده نمود و از نوشتن کد کالا خودداری کرد. این امر به عهده صادرکنندگان و یا فروشندگان محصول است.

با ساخت این کدها کالاهایی مانند گوشت را می‌توان به‌سرعت ترخیص نمود و از فاسد شدن آن جلوگیری کرد. درگذشته، فقدان این کدها تجارت و حمل‌ونقل کالا را بسیار مشکل و زمان‌بر کرده ‌بود، زیرا عدم ترخیص به‌موقع برخی کالاها تاجران و صاحبان سرمایه را متحمل خسارات زیادی می‌کرد. همچنین تخلفاتی مانند فرار مالیاتی را کاهش داد و به بازار تجارت جهانی کمک شایانی کرد.

مراحل دریافت کد کالا

مراحل دریافت کد کالا را چگونه انجام دهیم؟

  1. برای جستجوی HS کد ابتدا سایت irancode.ir را باز کنید
  2. روی قسمت درختواره ایران کد کلیک کنید
  3. در صفحه باز شده روی قسمت درختواره‌های بین‌المللی کلیک نمایید
  4. اکنون طبقه‌بندی کالاها برای شما قابل‌مشاهده است

جستجوی HS کد موضوعی بود که امروز به آن پرداختیم و تمام جوانب آن را مورد بررسی قرار دادیم. HS کد، کشورها را نسبت به استخدام مترجم برای دریافت و یا ارسال کالا بی‌نیاز کرد و هزینه‌های تجارت بین‌المللی را تا حدودی کاهش داد. همچنین یک زبان عددی مشترک را بین کشورهای فعال در زمینه تجارت بنا نهاد. صادرکنندگان و فروشندگان کالا موظف‌اند که برای کالای خود کد گمرکی تعریف کنند.

چنانچه کد اچ اس را به‌اشتباه درج کنند، شامل مقررات گمرک می‌شود. با درج اشتباه آن قوانین مربوط به گمرک کشور نقض می‌شود و باید برای آن مجازات اداری پرداخت کنند. شرکت‌های واردات و صادرات با استفاده از این کدها به‌راحتی می‌توانند کل هزینه محصولات خود را محاسبه کنند. تاکنون حدود 180 کشور برای تعیین اچ اس کد کالاها اقدام نمودند. ایجاد چنین سازوکارهایی برای تنظیم قوانین مشابه در اغلب کشورها، تجارت کالا را بسیار راحت‌تر از زمان‌های گذشته کرده است.

 

 

 

مقاله را به اشتراک بگذارید

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *