Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-statistics domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/kmbtrad1/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the bt-cost-calculator domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/kmbtrad1/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
همه چیز درباره حمل دریایی ,حمل دریایی ,حمل و نقل دریایی

حمل دریایی

دریایی e1666724823787

همه چیز درباره حمل دریایی

 حمل دریایی یکی از روش های حمل و نقل است که کالاها و اجناس با استفاده از کشتی ها، قایق ها و دیگر شناور ها جابجا می شود.  استفاده از این روش حمل و نقل بیشتر برای کالاهایی کاربرد دارد که حجم و وزن بسیار زیادی دارند. تنها  کشورهایی می توانند جهت حمل و نقل کالاهای خود از این روش استفاده کنند که دسترسی به آب های آزاد داشته باشند.  این روش حمل و نقل یکی از مهمترین روش های حمل و نقل است که بیشترین حجم کالا ها نیزبا استفاده از این روشجابه جا می شوند. .وجود بنادر با امکانات و تجهیزات تخصصی جهت تخلیه و بارگیری کالا ها در روش حمل دریایی باعث شده که سرعت تخلیه و بارگیری در استفاده از این روش افزایش پیدا کند.   در روش حمل دریایی پس از پهلوگیری کشتی دفتری از طرف اداره گمرک توسط مامورین گمرک به فرمانده کشتی تحویل داده می‌شود تا اطلاعات دقیقی در مورد کالا و خدمه کشتی در آن ثبت گردد. سپس  انبار کالاهایی که قصد تخلیه آنها وجود ندارد مانند انبار آذوقه و یا کالاهایی که اجازه تخلیه ندارند و ممنوع الورود هستند  مهر و موم شده و  فهرست کالاهایی که باید تخلیه شوند توسط فرمانده کشتی به اداره گمرک تحویل داده می شود. این روش حمل و نقل در واردات و صادرات کالا از کشور هایی که مانند ایران به آب های آزاد دسترسی دارند بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. به دلیل برخی مزایای این روش نسبت به روش حمل هوایی حجم کالاهایی که با استفاده از این روش جابه جا می شوند بسیار بیشتر از روش حمل هوایی است. از اینرو شرکت بازرگانی مهر آیین بکر که در حوزه واردات و صادرات فعالیت می کند خدمات خود را برای بازرگانانی که می خواهند از این روش جهت جابه جایی کالاهای خود استفاده کنند ارائه می دهد و بازرگانان را جهت یک تجارت پرسود و آسان یاری می کند.

تالی گیری چیست؟

 ثبت مشخصات ظاهری بسته هایی که به تدریج از کشتی خارج می شوند در فهرست ها مخصوص به همین کار را در اصطلاح تالی گیری گویند. این عمل با همکاری نماینده گمرک به همراه نماینده شرکت حمل و نقل صورت می گیرد.  پس از تخلیه بار کشتی صاحب کالا باید با شرکت حمل و نقل تسویه حساب انجام دهد پس از تسویه حساب کلیه مدارک از قبیل ترخیصیه و قبض انبار از شرکت حمل و نقل تحویل گرفته می شود. این اسناد جهت ترخیص کالا از انبار گمرک مورد نیاز است.

مزایای استفاده از روش حمل دریایی

 روش حمل دریایی مزایای نسبت به سایر روش ها دارد. این مزایا باعث می‌شود تا بازرگانان تمایل بیشتری به استفاده از این روش نسبت به سایر روش ها از خود نشان دهند.

  • ارزان بودن روش حمل دریایی

یکی از مهمترین مزایای استفاده از روش حمل دریایی که می تواند در سود حاصل از تجارت بازرگانان تاثیر بسیار زیادی داشته باشد، ارزان بودن این روش نسبت به روش های دیگر به خصوص روش حمل هوایی است. هزینه های استفاده از این روش به حدی کمتر از روش‌ حمل هوایی است که بازرگانان طولانی بودن مدت حمل در این روش را که از معایب استفاده از این روش است را نادیده گرفته و ترجیح می دهند از روش حمل دریایی برای جابجایی کالاهای خود استفاده کنند.

  • امکان جابه جایی حجم زیادی از کالا

استفاده از روش حمل دریایی به بازرگانان این امکان را می‌دهد که بتوانند حجم عظیمی از کالاها را با استفاده از این روش جابجا کنند .در استفاده از این روش برای وزن کالاها جهت جابجایی محدودیتی وجود ندارد . 

  • ثبات در نرخ کرایه های شرکت های کشتیرانی

یکی از مزایایی که روش حمل دریایی دارد وجود ثبات در نرخ شرکت های کشتیرانی است. این ثبات به بازرگانان کمک می کند تا بهتر بتوانند برای هزینه های واردات و صادرات خود برنامه ریزی کنند.