مراحل ترخیص کالا از صفر تا صد

مراحل ترخیص کالا

صفر تا صد ترخیص کالا

اگر شما به دنبال یک تجارت برون‌مرزی هستید یکی از مهم­ترین کارهایی که در روند این تجارت باید انجام دهید مراحل ترخیص کالا است. مراحل ترخیص کالا به فرایندی می­گویند که طی آن کالا پس از طی مراحل تشریفات گمرکی که توسط صاحب کالا و یا نماینده قانونی  صاحب کالا صورت می­پذیرد از گمرک خارج می­شود. طی‌کردن تشریفات گمرکی جنبه قانونی به کالا می­دهد و باعث می­شود که کالا دیگر قاچاق محسوب نشود. اهمیت ترخیص کالا از  آن جنبه است که نقش مؤثر و مهمی در تعیین ارزش یک کالا پس از ترخیص از گمرک ایفا می­کند. ترخیص کالا از گمرک مراحل مختلفی را شامل می­شود که ما هرکدام از این موارد را برای شما شرح می­دهیم تا شما را بیشتر با این پروسه آشنا کنیم.

گام‌به‌گام مراحل ترخیص کالا از ابتدا تا انتها

ترخیص کالا از گمرک مراحل مختلفی را شامل می­شود که ما هرکدام از این موارد را برای شما شرح می­دهیم تا شما را بیشتر با این پروسه آشنا کنیم.

  • تعیین درست منبع خرید و مراحل ترخیص کالا

گام نخست برای اینکه ترخیص کالا با هزینه خیلی پایین و سرعت بیشتری صورت پذیرد انتخاب درست منبعی برای خرید است که محصولاتی با سطح کیفیت بالا به شما ارائه دهند تا مشکلات گمرکی کاهش یابد. برای انتخاب یک منبع خرید درست می­توانید  به تجربه  خرید­های قبلی افراد آشنا تکیه کنید یا از اتاق­های بازرگانی مشترک بین دو کشور کمک بگیرید و یا از پیج­هایی کمک بگیرید که برای این منظور طراحی شده است.

  • دریافت پروفرما یا پیش­فاکتور از تولیدکننده کشور مقصد

پیش از آنکه سفارش خود را نهایی کنید شما باید از فروشنده تقاضای پیش‌فاکتور کنید. در پیش­فاکتور موارد مهمی از قبیل تعهداتی که طرفین باید انجام دهند مشخص شده که شما می­توانید آن را بررسی کنید تا در صورت مشکل با فروشنده توافق کرده و آن را تصحیح کنید.

  • اقدام برای کسب ثبت سفارش و مراحل ترخیص کالا

پس از بررسی پروفرما و تأیید آن توسط خریدار نوبت به این می­رسد که خریدار ثبت سفارش را دریافت کند. دریافت ثبت سفارش یعنی شما مجوز واردات کالای موردنظر را از اداره بازرگانی دریافت کنید. پیش از ثبت سفارش به‌منظور کاهش مشکلات و هزینه­های گمرک  شما باید اطلاعاتی درباره کالایی که قصد خرید آن را دارید به دست اورید تا در لیست کالاهای ممنوعه برای ورود و یا در لیست کالاهایی که دولت قصد حمایت تولید داخلی آن را دارد نباشد. شرط لازم برای ثبت سفارش این است که خریدار کارت بازرگانی داشته باشد.

تخصیص ارز از بانک مرکزی

  • اقدام به درخواست تخصیص ارز از بانک مرکزی

پس از ثبت سفارش بازرگان باید به بانکی که در اداره بازرگانی هنگام ثبت سفارش معرفی کرده است مراجعه کند و درخواست تخصیص ارز نیمایی از بانک مرکزی را تحویل بانک دهد.

  • حواله برای تولیدکننده

پس از اینکه بانک مرکزی درخواست تخصیص ارز شما را تأیید کرد خریدار به بانک عامل مراجعه می­کند و هزینه خرید کالا را با نرخ نیمایی برای تولیدکننده حواله می­کند. تخصیص ارز شما هر میزان که باشد. 35 درصد آن را باید جهت ضمانت انجام واردات نزد بانک عامل باقی گذارید.

  • پروسه حمل محصول به ایران

حمل‌ونقل کالا به ایران از یکی از این طرق زیر انجام می­پذیرد:

  • از طریق بنادری که در جنوب و یا شمال ایران واقع شده است.
  • از طریق راه هوایی به فرودگاه­هایی از ایران که دارای کارگو هستند.
  • از طریق مرز زمینی که بیشتر مختص به کشور­های نزدیک و همسایه است.

باتوجه‌به شرایط کالا و هزینه‌ای که هر روش به دنبال دارد شما می­توانید یکی از راه­های گفته شده را انتخاب کنید.

  • اخذ ترخیصیه از شرکت حمل‌ونقل کالا

ترخیصیه یعنی شرکت حمل­ونقل سندی با رعایت کلیه حقوق و ضوابط قانونی برای تحویل کالا به صاحب کالا صادر می­کند که در حکم گمرک است و به موجب آن صاحب کالا می­تواند کالا را از گمرک تحویل بگیرد.

سامانه EPL

  • ثبت کردن کالا در سامانه EPL و اخذ کوتاژ

کالای موردنظر در سامانه­ای به نام EPL  باید اظهار شود. یعنی کلیه اطلاعات مربوط به کالای موردنظر و صاحب کالا باید در سایت موردنظر ثبت شود. پس از ثبت اطلاعات در سامانه یک کد هشت‌رقمی به کالا تعلق می­گیرد که به آن کوتاژ گویند.

  • تعیین مسیر گمرکی کالا در پروسه ترخیص

پس از اینکه کوتاژ را از سامانه دریافت کردید سامانه از بین هر یک از مسیر سبز، زرد و قرمز یک مسیر را برای عبور از گمرک کالا در نظر می­گیرد. مسیر سبز ساده­ترین مسیر است و  به این معنی است که کالا نیازی به بررسی و کنترل ندارد.

  • پرداخت وجه گمرکی

شما باید هزینه­های گمرک را پرداخت کنید. البته همیشه این کار پس از پایان فرایند ترخیص صورت می‌گرفت؛ اما امروزه پس از اظهار کالا و دریافت کوتاژ هزینه­ها باید پرداخت ­شود.

  • دریافت مجوزهای لازم برای کالا و دریافت کد رهگیری از بانک عامل

پس از ارسال اظهارنامه و کسب کوتاژ جوازهایی برای کالا تعیین می­شود که توسط صاحب کالا باید اخذ شود.

همچنین دریافت کد رهگیری که به کد خروج و یا ساتا نیز معروف است جهت ترخیص کالا  از بانک عامل واجب و ضروری است. جهت این فرایند بانک، از شما یک کارمزد ناچیز نیز دریافت می­کند.

  • صدور پروانه گمرکی به طور الکترونیک جهت ترخیص کالا

پس از طی مراحل گفته شده با موفقیت گمرک اقدام به صدور یک پروانه الکترونیک و یک شماره مربوط به آن می­کند که قابلیت استعلام و پیگیری دارد.

هزینه انبارداری

  • پرداخت هزینه انبارداری

صاحب کالا باید هزینه نگهداری کالای خود را در انبارهای گمرک بپردازد. این هزینه به مدت زمانی که کالا در انبار بوده، حجم و وزن کالا بستگی دارد.

  • بررسی مجدد درب خروج

پس از گذر از مراحل فوق  ارزیاب درب خروج تمام اسناد و مدارک را با کالا مطابقت می‌دهد درصورتی‌که مغایرتی نداشته باشد مجوز خروج صادر می­شود و در صورت مشاهده مغایرت کالا به انبار بر­می­گردد.

  • خارج‌شدن کالا از انبار گمرک و ورود به انبار اعلام شده در سامانه EPL

کالا پس از خروج  از انبار گمرک به انبار صاحب کالا که در سامانه ثبت شده است وارد می­شود و توسط انباردار ورود کالا ثبت می­گردد.

کلام آخر

ما در این مقاله تمامی مراحل ترخیص کالا را برایتان شرح دادیم امیدواریم که مطالبی که در این مقاله عنوان شد برایتان سودمند باشد و شما را در امر ترخیص کالا یاری دهد.

 

[web_stories title=”true” excerpt=”false” author=”false” date=”false” archive_link=”true” archive_link_label=”مراحل ترخیص کالا” circle_size=”150″ sharp_corners=”false” image_alignment=”left” number_of_columns=”1″ number_of_stories=”5″ order=”DESC” orderby=”post_title” view=”circles” /]

 

 

 

مقاله را به اشتراک بگذارید

شما همچنین ممکن است دوست داشته باشید

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *