آنچه باید در مورد روش حمل و نقل هوایی بدانیم

باید در مورد روش حمل و نقل هوایی بدانیم

 

آنچه باید در مورد روش حمل و نقل هوایی بدانیم

با گذشت زمان و پیشرفت علم و تکنولوژی روش های حمل و نقل نیز تغییر کرد. رفته رفته ماشین ها جای حیوانات و تجهیزات ساده و ابتدایی مانند ارابه و گاری را گرفتند. هرچه وسایل حمل و نقل پیشرفته تر شد سرعت انتقال نیز کم­کم  بیشتر شد. جهش بزرگ در حوزه حمل و نقل با ورود هواپیما به این حوزه آغاز شد. با ورود هواپیما به حوزه حمل و نقل سرعت انتقال و جابه جایی به یکباره افزایش قابل توجه ای پیداکرد. اغراق نیست اگر اختراع هواپیما و ورود آن را به حوزه حمل و نقل یک انقلاب در حمل و نقل بدانیم. ورود هواپیما به حوزه حمل و نقل انتقال و جابه جایی افراد و کالاها را از قاره ای به قاره دیگر در کمتر از یک روز ممکن کرد. پرواز و حرکت در آسمان ها رویایی بود که شاید جز برادران رایت هیچ کس فکر نمی کرد که روزی به واقعیت تبدیل شود.  اما پرواز دیگر یک رویا نیست. امروزه هواپیماهای بزرگ و کوچک حجم عظیمی از کالاها و مسافرین را جابه جا می کنند. روش حمل هوایی جایگاه ویژه ای در بین روش های حمل پیدا کرده است. امروزه مسافرین و تجار زیادی برای انتقال کالاهای خود از این روش حمل استفاده می کنند. از اینرو ما قصد داریم تا هر آنچه لازم است که در مورد روش حمل و نقل  هوایی بدانید برایتان گفته تا شما را بیشتر با این روش حمل آشنا کنیم. امیدواریم که با ارائه این مطالب بتوانیم گامی هر چند کوچک در آگاهی بیشتر شما برداریم.

 حمل و نقل هوایی چیست؟

یکی  نوع از حمل و نقل داخلی و بین المللی که امکان انتقال و جابه جایی انسان و کالا ها را با سرعت بالا به وسیله وسایل نقلیه هوایی فراهم می کند. وسایل نقلیه هوایی مختلفی وجود دارد. از مهمترین وسایل نقلیه هوایی می توان به هواپیما، هلی کوپتر و گلایدر اشاره کرد. از بارزترین خصوصیت روش حمل هوایی سرعت بالای انتقال این روش نسبت به سایر روش های حمل و نقل است.

مزایای روش حمل هوایی

روش حملو نقل هوایی مزایای فراوانی دارد از مهمترین مزایای این روش حمل می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • سرعت بالای جابه جایی کالاها و مسافران
  • امنیت بسیار بالا برای حمل کالاهای باارزش
  • عبور از مرز کشورها بدون انجام پروسه های هزینه بر گمرک
  • دسترسی آسان به منطق دور افتاده و مناطقی که مرز زمینی ندارند
  • افزایش توان نظامی یک کشور

 

تاریخچه روش حمل هوایی

هفتم نوامبر سال 1910 برای اولین بار انجام یک پرواز باری در آمریکا به ثبت رسید. این پرواز در ایالت اوهایو بین دو شهر کلمبوس و دیتون با طی فاصله ای در حدود 105 کیلومتر اتفاق افتاد. نام این پرواز را کارگو (Cargo)گذاشته بودند. خلبان این پرواز شخصی به نام اروین پاملی بود. او در شرکت هواپیمایی رایت فعالیت می کرد.  بار این هواپیما یک بسته ابریشم به وزن 200  پوند بود. این ابریشم برای یک فروشگاه بزرگ حمل شد. هدف از این پرواز در واقع تبلیغات روش حمل هوایی بود.  این پرواز باری در واقع ثبت یک رکورد نیز بود. برادران رایت طی مصاحبه ای که در آن دوران انجام دادند اعلام کردند که زمان انجام این پرواز در واقع باید 66 دقیقه می بود اما این هواپیما زمان 57 دقیقه را به ثبت رساند که خود یک رکورد در آن زمان محسوب می شد.

در ایران اولین هواپیما در سال 1304  هجری شمسی یعنی پس از گذشت 22سال از اولین پرواز در دنیا فعالیت خود را آغاز کرد. در زمان سلطنت رضا شاه پهلوی بود که تعدادی هواپیما از اروپا خریداری و وارد ایران شد. این هواپیماها برای اهداف نظامی و برای افزایش نیروی ارتش ایران وارد کشور شدند. پس از گذشت  21 سال از تاریخ ورود اولین هواپیما به ایران یعنی در سال 1325 هجری شمسی آژانس هواپیمایی ایران اعلام کرد که در سال اخیر بالغ بر 11 هزار مسافر با استفاده از روش حمل هوایی جابه جا شده اند. این رقم در زمان خود نشان از پیشرفت صنعت هوایی کشور بود. در سال 1333 هجری شمسی یک شرکت خصوصی به نام شرکت پارس در حوزه حمل و نقل هوایی شروع به کار کرد. انتقال زائرین خانه خدا که از اولین مسافرین این پرواز ها به حساب می آمدند و جابه جایی کالا ها از اقدامات شرکت خصوصی پارس بود.

 

انواع حمل و نقل هوایی از جهت وسیله

به جز هواپیماها که اصلی­ترین وسیله حمل و نقل هوایی شناخته می شوند ، وسایل نقلیه هوایی دیگری نیز وجود دارند که می توانند اقدام به حمل و نقل مسافر و کالاها کنند. البته باید گفته شود که ظرفیت حمل افراد و کالاها با این وسایل بسیار محدود تر از هواپیماها است. یکی از این وسایل نقلیه هلی کوپتر است. هلی کوپتر ها نسبت به هواپیما ها  بدنه بسیار کوچکتری دارند. از این وسایل نقلیه بیشتر در امور نظامی استفاده می شود. اما به دلیل فراز و فرود آسانی که دارند و به دلیل این که برای  فراز و فرود آنها نیاز به برج مراقبت و پروتکل های پیچیده نیست برای امور دیگر مانند امداد و نجات نیز کاربرد دارند. بسیاری از اورژانس ها در شهر های پیشرفته دنیا برای انتقال بیماران از این وسیله استفاده می کنند. همچنین هلی کوپتر ها در زمان های دیگر نیز کاربرد دارد. یکی از این زمان ها هنگام بلایای طبیعی است. هنگام وقوع بلایای طبیعی مانند سیل و زلزله دسترسی به برخی نقاط از روش زمینی امکان پذیر نیست؛ از اینرو در این هنگام با کمک هلی کوپتر به کمک مردم رفته و آن ها را نجات داده و یا برایشان آذوقه می برند. یکی دیگر از وسایل نقلیه هوایی گلایدر ها هستند.

هر چند این وسایل نقلیه توانایی انتقال مسافر را ندارند ولی انتقال بار های محدود به کمک این وسایل امکان پذیر است.

انواع حمل و نقل هوایی از جهت حق مالکیت

پرواز ها از نظر حق مالکیت به دو گروه خصوصی و عمومی تقسیم می شوند.

پرواز های خصوصی

پرواز های خصوصی مختص به یک شخص خاص هستند؛ از اینرو به این پرواز ها، پروازهای شخصی نیز گفته می شود. در این پرواز ها افراد می توانند بنابر حق مالکیتی که از آن برخوردار هستند، برای جابه جایی خود و افرادی که تمایل دارند و یا بارهای خود از آن استفاده کنند. این نوع از پرواز ها بیشتر در کشورهای پیشرفته که افراد بسیار ثروتمندی زندگی می کنند رواج دارد؛ زیرا برای اینکه از پرواز های خصوصی برخوردار باشید باید هزینه هنگفتی انجام دهید. در پرواز های خصوصی افراد می توانند این پرواز ها را به دیگران اجاره دهند.

پرواز عمومی

نوع دیگر پرواز ها از نظر حق مالکیت، پرواز عمومی است. در این پرواز ها افراد باید به شکل عمومی اقدام به سفر و یا جابه جایی بار های خود کنند. کسانی که از پروازهای عمومی استفاده می کنند حق اجاره دادن مجوز های پرواز و یا بلیط های خود را ندارند و تنها می توانند خود از این حقوق بهره ببرند.

انواع  حمل و نقل هوایی کالاها  از جهت سرعت

انواع حمل هوایی کالاها  از جهت سرعت به دو دسته حمل هوایی عادی و حمل هوایی سریع السیر تقسیم می شوند. در حمل هوایی عادی کالاها برای انتقال تحویل گرفته شده و هواپیما مطابق با یک زمانبندی از قبل پیش بینی شده حرکت خواهد کرد و کالاها را جابه جا می کند. اما در حمل هوایی سریع السیر کالاها در مدتی بین 24 تا 48  ساعت حتما به مقصد می رسد. فرقی نمی کند که مقصد کجا باشد مقصد هر جایی باشد تحویل کالاها در حمل هوایی سریع السیر زیر 48 ساعت انجام می شود.  درهنگام استفاده از این روش، هزینه حمل بیشتر از هزینه حمل عادی محاسبه می شود؛ از اینرو افراد تنها در مواقع ضروری و برای کالاهای ضروری از آن استفاده می کنند.  این روش بیشتر برای انتقال بسته بندی هایی با وزنی معادل 100  تا 150  کیلو گرم مورد استفاده قرار می گیرد. با کمک گرفتن از اینترنت ردیابی بسته های ارسالی با استفاده از این روش بسیار آسان است؛ بنابراین افراد می توانند در هر لحظه موقعیت بسته ارسالی خود را دریابند. البته باید گفت که هم اکنون شرکت های محدودی این نوع از خدمات را در اختیار افراد قرار می دهند.

انواع پرواز ها در روش حمل و نقل هوایی

انواع پروازها در روش حمل و نقل هوایی بایکدیگر متفاوت هستند. در روش حمل و نقل هوایی پرواز ها به سه دسته پرواز های سیستمی، چارتر و بازرگانی تقسیم می شوند. در ادامه مقاله هر کدام را برایتان شرح خواهیم داد.

پرواز های سیستمی

زمان و تاریخ این نوع از پروازها به وسیله اپراتوری که در شرکت های هواپیمایی فعالیت می کند برنامه ریزی شده و سپس در اختیار مسافرین گذاشته می شود تا بلیط آن را تهیه کنند. تاریخ و ساعت این پروازها ثابت است و قابل تغییر نیست. قیمت این نوع از پرواز ها نیز از پیش تعیین شده است و یک هزینه ثابت است. از ویژگی های این پرواز ها این است که ممکن است در این پروازها تاخیر نیز اتفاق بیفتد. کسانی که تمایل دارند که از روزها قبل برای سفر خود برنامه ریزی داشته باشند باید از این نوع از پرواز ها استفاده کنند. از مزایای پرواز های سیستمی قابلیت کنسلی این پرواز ها است. البته برای کنسل کردن بلیط شما، مبلغی به عنوان جریمه از مبلغ هزینه بلیط کسر می شود.

پرواز های چارتر

پرواز های چارتر در دسترس مسافرین قرار نمی گیرد بلکه شخص خاص و یا شرکت خاصی که قصد چارتر کردن این پرواز ها را دارد تمام صندلی ها و یا تعدادی از صندلی های این نوع از پرواز ها را چارتر می کند. در این نوع از پرواز ها هیچ برنامه ریزی از قبل صورت نگرفته است. این شخص و یا شرکت چارتر کننده است که تعیین کننده تاریخ، زمان حرکت، مقصد حرکت و حتی بهای بلیط هواپیما است. تمام مسئولیت ها جهت فروش بلیط ها بر عهده چارتر کننده است. مزیت این نوع از پرواز ها نسبت به پرواز های سیستمی این است که در برخی اوقات بهای بلیط های چارتری ارزان تر از سیستمی است. این اتفاق زمانی رخ می دهد که تاریخ پرواز طبق برنامه ریزی چارتر کننده نزدیک باشد و چارتر کننده هنوز موفق به فروش بلیط ها نشده باشد. در این صورت چارتر کننده برای جذب حداکثری مشتری قیمت بلیط ها را به طور چشمگیری کاهش می دهد؛  بنابراین در زمان های پرترافیک حتی گاهی ممکن است که قیمت بلیط های چارتری از بلیط های سیستمی گران تر نیز باشد. یکی از خصوصیات بارز پرواز های چارتر این است که از این پرواز ها هم می توان برای جابه جایی انسان ها و هم برای جابه جایی کالاها استفاده کرد.

پرواز های بازرگانی

پرواز های بازرگانی نوعی دیگر از پرواز ها هستند که تنها برای جابه جایی کالاها از آن استفاده می شود. پرواز های بازرگانی به دو روش،  فریت و کارگو تقسیم می شوند. هر کدام از این روش ها ویژگی های خاص خود را دارد.

  1. روش فریت

پرواز های بازرگانی که به روش فریت انجام می گیرد ماهیتی تجاری ندارد. هدف از انتقال این کالاها بیشتر جابه جایی وسایل شخصی افراد است. از این روش بیشتر اشخاصی استفاده می کنند که به دلیل مهاجرت، قصد انتقال وسایل شخصی خود را دارند. هزینه استفاده از روش فریت بستگی به عوامل مختلفی از جمله وزن کالا و یا مسافت بین مقصد و مبدا دارد. هنگام استفاده از این روش ممکن است ارسال کالا به مقصد به همراه مسافرین و یا به وسیله هواپیماهای باربر صورت گیرد.

  1. روش کارگو

روش کارگو روشی است که برخلاف روش فریت انتقال کالا را با هدف بازرگانی انجام می دهد. از اینرو بیشتر تجار و بازرگانان برای واردات و صادرات کالا از این روش بهره می برند. بسیاری از بازرگانان اقدام به واردات و یا صادرات کالاهایی می کنند که باید هر چه زودتر وارد بازار فروش شود؛ از اینرو این تجار از روش کارگو برای انتقال کالاهای خود بهره می برند. هزینه کارگو بستگی به عوامل مختلفی دارد این عوامل عبارتند از:

  • وزن و ابعاد مرسوله
  • فاصله هوایی بین مبدا و مقصد
  • نوع کالا
  • قوانین کشور مبدا و مقصد
  • شرکت خدمات دهنده

 

کالاهای مجاز جهت کارگو کدامند؟

با توجه به سیاست ها و قوانین مختلف کشورهای دنیا اجازه کارگو برای تمامی کالاها وجود ندارد. برای مثال برخی از کشورهای اسلامی ورود تمامی مشروبات اکلی به کشور را از طریق تمامی روش ها از قبیل کارگو ممنوع اعلام کرده اند؛ بنابراین قوانین و سیاست های یک کشور تاثیر فراوانی در لیست کالاهای مجاز برای کارگو دارد. برخی از کالاها هستند که مطابق با قوانین دو کشور مبدا و مقصد ورود و خروج آن ها به روش کارگو ممنوع نیست اما باید حتما با کسب مجوز های لازم از ارگان های مربوطه باشد. برای مثال دارو ها و اغلام بهداشتی در لیست کالاهایی هستند که همیشه باید مجوز های زیادی جهت انجام کارگو این قبیل از کالاها دریافت کرد.

مقاله را به اشتراک بگذارید

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *