آشنایی با روش حمل زمینی

با روش حمل زمینی

آشنایی با روش حمل زمینی

یکی از روش های مهم حمل و نقل،  روش حمل و نقل زمینی است. این روش حمل و نقل اولین روش حمل و نقلی است که بشر به کار گرفت. در گذشته های دور مردم اقدام به جابجایی و انتقال افراد به روش زمینی با کمک حیوانات و تجهیزات ابتدایی نظیر، ارابه و گاری می‌کردند کم‌کم با گذشت زمان و پیشرفت علم و تکنولوژی، ترن های پرسرعت و  ماشین های پیشرفته جای حیوانات و تجهیزات ابتدایی را گرفتند. حمل و نقل شکل جدیدی به خود گرفت و توانست نیازهای بشر را به جابه جایی و انتقال، با سرعت بیشتری برآورده کند. پیشرفت حمل و نقل به رونق تجارت و افزایش ارتباط بشری کمک بزرگی کرد.  امروزه بازرگانان برای تجارت کالاها نگاه ویژه ای به روش های حمل و نقل، هزینه و مزایای هر یک دارند. از اینرو ما قصد داریم تا در این مقاله شما را با روش حمل و نقل زمینی که یکی از روش های مهم حمل و نقل است آشنا کنیم.  معایب و مزایای آن را شرح داده و اطلاعات مفیدی در مورد این روش در اختیار شما قرار دهیم.

روش حمل زمینی چیست؟

روش حمل زمینی روشی است که در آن کالاها و یا افراد از مکانی به مکان دیگر با استفاده از وسایل نقلیه زمینی مانند ماشین و ترن جابجا می شوند. استفاده از این روش حمل و نقل مزایای فراوان و البته معایبی نیز دارد. روش حمل زمینی به دو صورت انجام می شود. روش جاده ای و روش ریلی از انواع روش حمل زمینی هستند. شما از هر روش حمل و نقلی که برای جابه جایی کالا استفاده کنید، باید از روش حمل زمینی نیز برای انتقال کالا به درب انبار ها استفاده کنید؛ بنابراین امکان استفاده تکی برای هیچ روش حمل و نقلی به جز روش حمل و نقل زمینی آن هم به صورت جاده ای وجود ندارد.

روش حمل و نقل جاده ای

هنگامی که برای جابه جایی افراد و کالاها از ماشین ها استفاده کنیم در واقع از روش حمل جاده ای استفاده کرده ایم. روش حمل و نقل جاده ای یکی از صورت های روش حمل زمینی است که برای جابه جایی کالاها تنها، به یک وسیله نقلیه  و یک جاده نیاز است؛ بنابراین می توان گفت که برای شروع به کار این روش حمل و نقل، کم هزینه ترین روش به حساب می آید. به دلیل اینکه از روش های حمل و نقل دیگر نمی توان به تنهایی استفاده کرد و حتما باید با روش جاده ای ترکیب شوند روش حمل جاده ای پرترافیک ترین روش حمل است. از دلایل دیگری که باعث شده که از این روش حمل و نقل استفاده زیادی شود و در بین مردم محبوب باشد دسترسی بالای این روش حمل و نقل است. شما به راحتی و بدن رعایت پروتکل های سخت و پیچیده می توانید از این روش حمل استفاده کنید.   از روش حمل جاده ای هم برای جابه جایی انسان و هم برای جابه جایی کالاها استفاده می شود. اما وسایل نقلیه ای که برای جابه جایی این دو استفاده می شود با یکدیگر متفاوت است. انواع ماشین های سواری، اتوبوس ها، مینی بوس ها و ون ها برای جابه جایی افراد به روش جاده ای مورد استفاده قرار می گیرد. برای جابه جایی کالاها از انواع کامیون ها و تریلی ها استفاده می شود.

روش حمل جاده ای برای جابه جایی کالا ها به دو روش یکی سرویس حمل خرده بار و دیگری سرویس حمل کامیون در بست صورت می گیرد.  ما در این مقاله هر یک را برایتان شرح می دهیم.

  1. روش حمل خرده بار

از مزایای این روش حمل بار می توان به مقرون به صرفه بودن آن اشاره کرد. از این روش برای انتقال اقلام کوچک می توان استفاده کرد. این روش حمل اجازه ترکیب بار شما را با بار سایر بازرگانان به شما می دهد؛ بنابراین هزینه حمل شما بین شما و سایر بازرگانان تقسیم شده و هزینه حمل شما کاهش میابد.

  1. سرویس حمل کامیون دربست

از خدمات این سرویس تنها یک فرد استفاده می کند و تمامی فضای ماشین حمل بار را در اختیار می گیرد. از این سرویس بیشتر کسانی استفاده می کنند که بار آنها می تواند ظرفیت یک کامیون را پر کند و یا بار آن ها شرایط خاصی دارد که باید فضای بیشتری در اختیار بگیرد و یا سرعت انتقال کالاها برای شان حائز اهمیت است.

مزایای حمل و نقل جاده ای

یکی از دلایل مهمی که باعث می شود استفاده از روش حمل جاده ای بسیار پرکاربرد باشد مزایای بسیار زیادی است که این روش حمل زمینی دارد. مزایای روش حمل جاده ای عبارتند از:

  • قیمت مناسب و مقرون به صرفه

یکی از مهم ترین فاکتور ها در جابه جایی کالا ها و حتی افراد قیمت روش مورد استفاده است. هزینه روش مورد استفاده به خصوص برای جابه جایی کالا ها می تواند در افزایش و یا کاهش سود یک تاجر بسیار مهم باشد؛ از اینرو بیشتر تجار با توجه به نوع کالایی که قصد جابه جایی آن را دارند به دنبال انتخاب روشی برای حمل و نقل کالاهای خود هستند که مقرون به صرفه باشد. روش حمل زمینی به دلیل ویژگی هایی که دارد یک روش مقرون به صرفه برای انتقال و جابه جایی به حساب می آید.

  • انعطاف پذیری بالا

یکی دیگر از مزایای روش حمل جاده ای انعطاف پذیری بالای این روش در انتخاب مسیر های عبور است. در این روش حمل با توجه به صلاحدید مشتری و نیاز های آن می توان مسیر های عبور کامیون را بدون بروز مشکل تغییر داد. در حمل دریایی، هوایی و ریلی تنها می توان کالا را در مکان خاصی به  صاحب بار تحویل داد اما در هنگام استفاده از این روش کالا هر جایی که صاحب کالا بخواهد تحویل او داده می شود.

  • قابلیت بالای دسترسی

برای دسترسی به روش حمل هوایی باید به فرودگاه ها بروید. برای استفاده از روش حمل دریایی باید به بنادر مراجعه کنید. برای استفاده از روش ریلی باید به ایستگاه های قطار بروید. تنها روش حمل جاده ای است که شما می توانید از جلوی درب خانه خود از آن استفاده کنید؛ بنابراین این روش حمل قابلیت دسترسی بالایی دارد. جاده ها در انواع و اقسام در همه جا کشیده شده و امکان استفاده از روش  حمل جاده ای را فراهم کرده است.

  • قابلیت ردیابی بالا

یکی از مزایای استفاده از روش حمل جاده ای قابلیت ردیابی بالای این روش است. شما می توانید در هر لحظه با راننده تماس برقرار کرده و از او، موقعیتش را جویا شده و از زمان رسیدن کالا به مقصد کاملا مطلع شوید.

  • قابلیت حمل مواد خطرناک

از طریق حمل زمینی می توان همه نوع کالایی را حمل کرد. گاهی اوقات حمل مواد خطرناک بنابر قوانین موجود در روش حمل دریایی و یا هوایی از طریق این روش ها امکان پذیر نیست. در این هنگام در صورتی که تریلر مناسب جهت حمل این مواد موجود باشد با استفاده از روش حمل جاده ای می توان اقدام به حمل این مواد کرد.

معایب حمل و نقل جاده ای

در کنار تمامی مزایایی که حمل جاده ای دارد این روش حمل معایبی دارد. البته نمی توان گفت که این معایب از محبوبیت این روش حمل کم می کند اما باعث می شود که استفاده از این روش حمل گاهی مناسب نباشد. معایب روش حمل جاده ای عبارتند از:

  • نامناسب جهت مسیر های بسیار طولانی

اگرچه برای حمل و جابه جایی در مسافت های طولانی نیز می توان از روش حمل جاده ای استفاده کرد اما استفاده از این روش در مسیر های طولانی باعث می شود که هزینه حمل بسیار افزایش یابد و سرعت حمل کاهش یابد.

  • عدم پایداری نرخ های کرایه

یکی از معایب روش حمل جاده ای ناپایداری نرخ کرایه ها است که گاهی باعث می شود که هزینه های حمل مطابق پیش بینی های یک تاجر نباشد و مشکلاتی برای تاجر و صاحب کالا به وجود بیاید.

  • چالش زیاد و سوانح فراوان

یکی از معایب دیگر حمل جاده ای چالش ها و موانع زیادی است که باعث تصادفات و سوانح زیاد جاده ای می شود؛ از اینرو امنیت روش حمل جاده ای در مقابل روش های دیگر کمتر است.

  • تاثیر زیاد شرایط فصلی و آب و هوا

در روش حمل جاده ای آب و هوا و شرایط فصلی بسیار در سرعت و امنیت این روش موثر است. از اینرو در شرایط بد جوی استفاده از این روش حمل با مشکلاتی مواجه می شود.

روش حمل و نقل ریلی

روش حمل و نقل ریلی یکی از روش های حمل و نقل زمینی است که با کمک ریل ها انجام می گیرد. در این روش واگن ها توسط یک کشنده بر روی ریل ها کشیده می شود و اینگونه افراد و کالاها جابه جا می شود. برای اولین بار این روش توسط دو مهندس آلمانی جهت خروج زغال سنگ از معدن ابداع شد. در آن زمان این مهندسین از ریل های چوبی استفاده کردند.  گاری هایی که بر روی این ریل ها کشیده می شد توسط افراد و یا حیوانات جابه جا می شد. امروزه به جای انسان و یا حیوانات از لکوموتیو ها برای حرکت دادن واگن ها استفاده می شود. نیرویی که باعث حرکت لکوموتیو ها می شود از برق و یا گازوئیل تامین می شود. استفاده از روش حمل و نقل ریلی باعث می شود که حجم عظیمی از کالاها و یا افراد جابه جا شوند. حمل حجم عظیم کالاها و جابه جایی تعداد زیادی از افراد به یکباره باعث می شود که هزینه حمل در کل کاهش یابد. حمل و نقل ریلی یکی از روش هایی است که برای حمل کالاهای سنگین و حجیم مورد استفاده قرار می گیرد.

 

مزایای روش حمل و نقل ریلی

استفاده از روش حمل و نقل ریلی مزایایی دارد که باعث می شود افراد زیادی جهت سفر و یا جابه جایی کالاهای خود از این روش حمل استفاده کنند. این مزایا عبارتند از:

  • حمل و نقل کالاهای متفاوت

یکی از مزایای استفاده از روش ریلی حمل و جابه جایی کالاهای متنوع است. با استفاده از این روش حمل هم می توان بار های عمومی را حمل کرد و هم می توان بار های ویژه ای که حمل آنها نیاز به شرایط ویژه دارد. در حمل ریلی برای انتقال کالاهایی که باید در شرایط ویژه حمل شوند واگن های ویژه ای وجود دارد. واگن های مسقف و یخچالی از آن دسته از واگن ها هستند که برای بارهای ویژه استفاده می شوند.

  • آلودگی کمتر محیط ریست

بسیاری از وسایل نقلیه ریلی از سوخت های غیر فسیلی استفاده می کنند . این امر باعث می شود در مقایسه با وسایل نقلیه ای که برای حرکت از سوخت های فسیلی استفاده می کنند آلودگی کمتری برای محیط زیست داشته باشد. همچنین بیشتر مسیر حرکت قطارها در مناطقی به دور از شهر ها است. این موضوع می تواند به آلودگی کمتر صوتی و هوایی برای شهر ها منجر شود.

  • زمان توقف کوتاه و سرعت بالا

یکی از مزایای استفاده از روش حمل ریلی زمان توقف کوتاه این روش حمل است. خیلی از قطار ها مسیر ها را بدون توقف طی کرده و مسافرین و کالاها را بدون معطلی به مقصد می رسانند. امروزه قطار های پرسرعتی وارد عرصه حمل و نقل دنیا شده اند که می توانند با سرعت بسیار بالایی کالاها و افراد را به مقصد برسانند.

 

  • راحتی و آرامش مسافران

یکی از روش های حمل بسیار راحت برای مسافران روش حمل ریلی است. در روش حمل هوایی چالش ها و فشارهایی که هنگام فرود و یا بلند شدن هواپیما به بدن مسافران وارد می شود بسیاری از مسافران را رنج می دهد. در سفر های دریایی نیز دریازدگی و تکان هایی که ممکن است به خاطر موج ها ایجاد شود مسافرین را اذیت می کند. سفر جاده ای نیز به دلیل عدم یکنواختی سرعت و چالش های روی جاده ها آرامش کافی را برای مسافران مهیا نمی کند. اما سفر های ریلی به دلیل سرعت یکنواخت قطار و وجود کوپه هایی که استراحت را برای مسافران ممکن می کند بسیار راحت است.

  • امنیت بالا

روش حمل ریلی به خصوص در مقایسه با روش حمل جاده ای از امنیت بالایی برخوردار است،بنابراین افراد زیادی برای سفر به این روش حمل اعتماد می کنند.

 

معایب روش حمل و نقل ریلی

روش حمل ریلی نیز یک روش کامل نیست و با معایبی همراه است. این روش حمل معایبی دارد که اکنون به آنها اشاره خواهیم کرد.

 

  • نیاز به سرمایه زیاد جهت آماده سازی زیرساخت ها

یکی از معایب روش حمل ریلی این است که زیر ساخت های استفاده از این روش حمل بسیار پرهزینه و پیچیده است. به همین دلیل بخش های خصوصی کمتر وارد این حوزه می شوند.

  • عدم توانایی ارائه خدمات درب به درب

یکی دیگر از معایب استفاده از روش ریلی این است که کالا را در مکان خاصی تحویل می گیرد و در مکان خاصی تحویل صاحب بار می دهد و نمی تواند خدمات درب به درب ارائه دهد.

  • روشی نامناسب برای مسیرهای کوتاه و بارهای کوچک

استفاده از این روش برای مسیرهای کوتاه و یا بارهای باحجم کم  امکان پذیر نیست.

  • عدم دسترسی به مناطق روستایی

یکی از معایب استفاده از روش ریلی این است که به مناطق روستایی دسترسی ندارد. عدم دسترسی این روش به مناطق روستایی باعث می شود که افرادی که در روستاها زندگی می کنند و  متقاضی استفاده از این روش هستند حتما باید برای استفاده از این روش حمل به شهرهای بزرگ بیایند.

 

مقاله را به اشتراک بگذارید

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *