همه چیز در مورد حمل و نقل زمینی

چیز در مورد حمل و نقل زمینی

همه چیز در مورد حمل و نقل زمینی

ابتدایی ترین حمل و نقلی که انسان جهت انتقال افراد و کالا ها استفاده کرد حمل و نقل زمینی بود. با پیشرفت علم و تکنولوژی و ورود وسایل نقلیه هوایی و دریایی به عرصه حمل و نقل ،روش های حمل و نقل نیزبسیار تغییر کرد و گسترده تر شد. دامنه انتخاب انسان ها برای جابه جایی گسترش بیشتری پیدا کرد. اما روش حمل زمینی منسوخ نشد زیرا استفاده از روش حمل زمینی مزایای فراوانی دارد که خیلی از افراد استفاده از این روش را به روش های دیگر حمل و نقل ترجیح می دهند. از اینرو در این مقاله قصد داریم  تا شما را بیشتر با حمل و نقل زمینی آشنا کرده و درباره معایب و مزایای آن شما را آگاه سازیم. امیدواریم که با ارائه این مطالب بتوانیم گامی هر چند کوچک درکمک به شما و  آگاه کردن بیشتر شما برای استفاده از این روش حمل، برداریم.

حمل و نقل زمینی چیست؟

روش حمل و نقل زمینی به روشی از حمل و نقل گفته می‌شود که در آن افراد و یا کالاها از نقطه ای به نقطه دیگر با استفاده از وسایل نقلیه زمینی مانند: ماشین ها و قطارها جابجا می شوند. استفاده از این روش حمل و نقل برای جابه جایی بسیاری از کالاها مناسب است. این روش حمل دو سبک عمده دارد یکی حمل و نقل جاده ای و دیگری حمل و نقل ریلی است.

  1. حمل و نقل جاده‌ای

حمل و نقل جاده ای یکی از روش های حمل و نقل زمینی است که محدودیتی برای جابجایی انسان ها و کالاها ندارد و هر دو را جابجا می کند. یکی از بزرگترین مزایای حمل و نقل جاده‌ای این است که زیرساخت های پیچیده و یا هزینه‌بری نیاز ندارد. برای حمل و نقل هوایی، دریایی و یا حتی حمل و نقل ریلی که در زمره حمل و نقل زمینی است نیاز به زیرساخت های پیچیده و هزینه‌بری است که باعث افزایش هزینه استفاده از این روش ها می شود. اما روش حمل جاده ای از این قائده مستثنی است. از اینرو  امروزه با استفاده از این روش حجم عظیمی از کالاها و مسافرین جابجا می شوند.  عدم نیاز به زیرساخت های پیچیده و پرهزینه باعث شده که با استفاده از این روش امکان دسترسی به دور افتاده ترین روستا ها و مناطق محروم نیز محقق شود. این ویژگی این حمل و نقل باعث شده که در بین مردم محبوبیت زیادی داشته باشد. و به یکی از پرترافیک ترین روش های حمل و نقل تبدیل گردد. به طوری که با از کار افتادن این روش حمل و نقل چرخ اقتصادی در هر کشور فلج شده و از کار می افتد و مسافرین زیادی به مقصد نمی رسند. هنگام استفاده از این روش بین جابه جایی انسان و کالا تفاوت هایی وجود دارد. مهمترین و اصلی ترین تفاوت حمل و نقل مسافرین و کالاها در وسایل  حمل و نقلی است که استفاده می شود. برای جابجایی انسانها از انواع اتوبوس ها، مینی بوس ها، و ماشین های سواری مختلف  استفاده می شود. اما برای جابجایی کالاها از ماشین های بارکش مانند انواع کامیون ها و تریلی ها استفاده می شود. از تفاوت دیگر جابه جایی انسان و کالا هنگام استفاده از این روش می توان به تفاوت در گواهینامه های رانندگان این وسایل نقلیه اشاره کرد. همچنین قوانین مختلف برای جابه جایی انسان و کالا از دیگر تفاوت های این دو به حساب می آید.

 

مزایای حمل و نقل جاده ای

استفاده از روش حمل و نقل جاده ای مزایای بسیاری دارد. این مزایا عبارتند از:

  • عدم نیاز به رعایت پروتکل های سخت و قوانین خاص

برای استفاده از روش حمل جاده‌ای نیاز به رعایت پروتکل های سخت  مانند روش حمل هوایی و دریایی و ریلی نیست؛ بنابراین خیلی ساده می توان برای جابه جایی کالاو یا انسان از این رو ش حمل و نقل استفاده کرد.

  • عدم نیاز به زیر ساخت های پیچیده

برای استفاده از  روش حمل جاده ای مهمترین زیر ساخت فقط جاده ای است که بین مبدا تا مقصد باید وجود داشته باشد.

  • دسترسی سریع و راحت

شما از هیچ کدام از روش های حمل و نقل به جز روش حمل جاده­ای درست درب خانه­تان نمی توانید استفاده کنید. به عبارتی ساده می توان گفت که روش حمل جاده ای روشی است که درست از نقطه مبدا آغاز می گردد و درست در نقطه مقصد پایان میابد.

  • هزینه کم

از میان تمام روش های حمل و نقل روش حمل جاده ای ارزانتر از همه است. عدم نیاز به زیر ساخت های هزینه بر و شرایط خاص برای جابه جایی  از عوامل هزینه پایین این روش به حساب می آید.

  • محدوده بالای خدمات رسانی

از روش های حمل هوایی و دریایی و یا حتی ریلی نمی توان در مسافت های خیلی نزدیک مثلا بین دو روستا استفاده کرد. اما از روش حمل زمینی می توان برای جابه جایی هم  در مسافت های طولانی و هم کوتاه استفاده کرد.

معایب حمل و نقل جاده ای

  • نسبت به حمل هوایی کندتر است.
  • خطرات سوانح جاده ای بسیار بیشتر از روش های دیگر حمل و نقل است.
  • نسبت به سایر روش های حمل و نقل از ظرفیت کمتری برای جابه جایی افراد و کالاها برخوردار است.
  • با توجه به گستردگی استفاده از این روش، روش حمل زمینی نسبت به سایر روش های حمل و نقل از آلایندگی بیشتری برخوردار است و به محیط زیست آسیب های گسترده ای وارد می کند.
  1. حمل و نقل ریلی

به روشی از حمل و نقل که در آن افراد و کالاها از طریق راه آهن از نقطه ای به نقطه دیگر منتقل می شوند حمل و نقل ریلی گفته می شود. وسایل نقلیه در حمل ریلی متفاوت هستند. متروها، قطارهای مسافربری و قطارهای باربری از انواع وسایل نقلیه ریلی هستند. تاریخچه استفاده از روش حمل ریلی به قرون وسطا برمی گردد. در حدود سال ۱۵۵۶ مهندسان در یک معدن اقدام به ساخت ریل های چوبی کردند تا با قرار دادن واگن ها بر روی آن ها ذغال سنگ استخراج شده از داخل معدن به راحتی به خارج از معدن منتقل شود. رفته رفته با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی ریل های چوبی جای خود را به ریل های آهنی داد و شکل واگن ها تغییر های اساسی پیدا کرد. همچنین دیگر برای حرکت واگن ها از نیروی انسانی و یا از حیوانات استفاده نشد و نیروی بخار جای نیروی انسانی و حیوانات را گرفت.

امروزه حمل و نقل ریلی در دنیا بسیار کاربرد دارد. مهمترین سیستم در حمل و نقل درون شهری در شهرهای بزرگ مترو است. کشورها توانسته اند امروزه سیستم حمل و نقل ریلی خود را گسترش دهند و مردم را تشویق به استفاده از این روش از حمل و نقل برای حمل و نقل درون شهری و بین شهری کنند. به دلیل آلودگی کمتر این روش حمل و نقل نسبت به روش حمل جاده ای دولت ها ترجیح می دهند که مردم بیشتر از این روش استفاده کنند تا هزینه های دولت در حفظ محیط زیست کاهش پیدا کند. همچنین حوادث حمل جاده ای بسیار بیشتر از حمل ریلی است. حوادث جاده ای و بروز آنها برای دولت هزینه های زیادی به همراه دارد که با استفاده مردم از روش حمل ریلی این هزینه ها کاهش پیدا می کند.

انواع واگن هایی که در حمل و نقل ریلی برای باربری استفاده می شود.

برای حمل و نقل ریلی نیاز به واگن هست. واگن هایی که برای حمل ریلی استفاده می شود بسته به هدف قطارها و نیاز های مختلف متفاوت است. برای مثال واگن های قطارهای باربری با واگن های قطار مسافربری متفاوت است . حتی واگن های قطارهای مسافربری برای سفرهای درون شهری با سفرهای برون شهری فرق می کند. ما در این مقاله به تعدادی از واگن های مختلف باربری اشاره خواهیم کرد.

 

  • واگن های مسطح  

برای کالاهای که طول و وزن زیادی دارند از واگن های مسطح استفاده می شود . واگن های مسطح مخصوص جابه جایی کالاهایی مانند کانتینرها و  ماشین آلات بزرگ و دراز است. واگن های مسطح انواع مختلفی دارند. واگن های مسطح دو محوره ، چهار محوره و یا شش محوره  نیز وجود دارند که برای جابه جایی میلگردها و آهن آلات استفاده می شود.

  • واگن های مسقف

حمل و نقل برخی کالاها نیاز به شرایط خاصی دارد. برای مثال تابش نورخورشید و یا بارش باران و وجود بخارآب و یا حتی اکسیژن ممکن است باعث خرابی و یا از بین رفتن کالاها در حین حمل و نقل شود. برای جلوگیری از بروز مشکل برای کالاها و از بین رفتن آن ها، برای حمل و نقل این نوع از کالاها به وسیله روش ریلی از واگن های مسقف استفاده می شود. روش کار هنگام استفاده از این واگن ها اینگونه است که پس از بارگیری کالا و انتقال کالادرون واگن درب های واگن بسته شده و پلمپ می شود تا کالا کاملا محفوظ شود . متداول ترین واگن های مسقف واگن های مسقف دو محوره و چهار محوره هستند.

  • واگن های یخچالی

واگن های یخچالی از جمله واگن هایی هستند که در روش حمل ریلی مورد استفاده قرار می گیرند. این واگن ها مخصوص حمل انواع کالاهایی است که باید در شرایط دمایی خاصی حمل شود. افزایش دما در هنگام حمل و نقل باعث فساد و از بین رفتن برخی کالاها می شود از اینرو استفاده از واگن های یخچالی مناسب جابه جایی این نوع از کالاها است. کالاهایی نظیر مواد خوراکی و یا داروهایی که نیاز به نگهداری در شرایط دمایی پایین دارند از این دسته از کالاها هستند. این واگن ها سیستم خنک کننده ای دارند که به طور اتوماتیک دمای داخل واگن را تنظیم می کند و ثبات دمایی واگن کاملا حفظ می شود.

  • واگن های لبه بلند و لبه کوتاه

از انواع واگن هایی که در حمل ریلی استفاده می شود واگن های لبه بلند و لبه کوتاه هستند. کاربرد هر یک از این واگن ها متفاوت است. از واگن های لبه کوتاه بیشتر برای کالاهایی استفاده می شود که وزن زیادی دارند اما حجم چندانی ندارند. آهن آلات از کالاهایی هستند که با استفاده از این واگن ها حمل می شوند. برای حمل کالاهای صنعتی و مواد معدنی بیشتر از واگن های لبه بلند استفاده می شود. این واگن ها قدرت زیادی در نگهداشت کالاهای سنگین دارند و می توان از این واگن های پرظرفیت برای جابه جایی چندین تن کالا استفاده کرد.

  • واگن های مخزن

واگن های مخزن نوع دیگری از واگن ها هستند که در دونوع دو محوره و چهار محوره وجود دارند. از این واگن ها برای جابه جایی و حمل مایعات و سوخت ها استفاده می شود. یکی از مشکلات بزرگی که جابه جایی سوخت ها دارد خطرات ناشی از قدرت اشتعال بالای این مواد است. باتوجه به اینکه سوانح و اتفاقات در روش حمل جاده ای بیشتر از حمل ریلی است احتمال بروز مشکل هنگام جابه جایی این مواد در روش جاده ای بسیار بالاتر است. ازاینرو برای حمل این مواد بیشتر سعی می کنند که از حمل ریلی استفاده کنند؛زیرا هم خطرات حمل کاهش میابد و هم می توان با واگن های مخزن حجم عظیمی از این مواد را جابه جا کرد.

مزایای استفاده از روش حمل ریلی

حمل و نقل ریلی مزایایی دارد که در خیلی از موارد توسط افراد و یا بازرگانانی که قصد جابه جایی کالای خود را دارند انتخاب می شود. در ادامه مقاله تعدادی از این مزایا را برایتان شرح می دهیم.

  • ایمنی بالای روش حمل ریلی

آمارها نشان می دهد که بروز اتفاقات و حوادث هنگام استفاده از این روش نسبت به روش های دیگر بسیار کمتر است.  مطابق با آمارها میزان سوانح جاده ای ۲۴ برابر سوانح ریلی است. با توجه به آمارها می توان به امنیت بالای این روش حمل پی برد.

  • آلایندگی پایین

یکی دیگر از مزایای استفاده از روش حمل ریلی آلایندگی پایین این روش حمل است. باتوجه به حجم مسافری که با استفاده از این روش جابه جا می شود و حجم کالایی که جابه جا می کند استفاده از این روش آلایندگی بسیار کمتری نسبت به سایر روش ها به خصوص روش جاده ای دارد.

  • مقرون به صرفه برای حمل بارها به خصوص بارهای ترافیکی و خطرناک

هزینه استفاده از روش ریلی نسبت به حجم باری که جابه جا می کند بسیار ارزانتر از روش حمل هوایی، دریایی و یا زمینی است. ضمن اینکه برای حمل بارهای ترافیکی و خطرناک با استفاده از روش جاده ای معمولا یک یا دو ماشین حمل بار را همراهی می کنند تا خطرات حین حمل را کاهش دهند. این موضوع باعث افزایش هزینه حمل می شود. اما در روش حمل ریلی نیازی به پرداخت این هزینه ها نیست؛ بنابراین هزینه حمل کاهش میابد.

  • وجود واگن های اختصاصی حمل بار

وجود واگن های اختصاصی حمل بار مانند واگن های یخچالی که از آسیب به کالا در طول حمل جلوگیری می کند از مزایای روش حمل ریلی است.

معایب روش حمل ریلی

اگرچه استفاده از روش ریلی مزایای زیادی دارد اما استفاده از این روش با معایبی نیز همراه است. از معایب روش حمل ریلی می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • نیاز به سرمایه زیاد برای ساخت زیر ساخت ها و راه اندازی قطارها
  • زمان حمل نسبتا طولانی
  • عدم ارائه خدمات درب به درب
  • نامناسب برای مسیرهای کوتاه و بارهای کم حجم
  • عدم دسترسی به مناطق دور افتاده
  • عدم ارائه خدمت به مناطق روستایی
مقاله را به اشتراک بگذارید

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *