آنچه باید در مورد روش حمل و نقل زمینی بدانید
آنچه باید در مورد روش حمل و نقل زمینی بدانید
از آغاز پیدایش بشر تا کنون حمل و نقل و جابه جایی یکی از موضوعات و مسائل مهم زندگی انسان بوده است. نخستین روشی که بشر برای جابه جایی و انتقال بکار بست روش حمل و نقل زمینی بود. این روش امروزه به یکی از رایج ترین روش های حمل و نقل تبدیل شده است. در ابتدا استفاده از این روش با کمک گرفتن از نیروی انسانی و حیوانی به همراه تجحیزات بسیار ساده مانند ارابه انجام می شد. اما امروزه، با پیشرفت علم و تکنولوژی ماشین های جدید و به روز جای نیروی انسانی و حیوانی را گرفته است. البته در ایران هنوز نمونه های استفاده از نیروی حیوانی و یا حتی انسانی برای حمل و نقل زمینی وجود دارد. در غرب ایران هنوز هم کولبران زیادی زندگی می کنند که از آن سوی مرز، کالاها را با عبور از کوه ها و مناطق صعب العبور به این سوی مرز می آورند. عشایر ایرانی نیز هنوز از حیوانات برای کوچ استفاده می کنند. روش حمل و نقل زمینی به دلایل مزایای فراوانی که دارد توانسته در بین مردم بسیار محبوب و مورد پسند شود. افراد زیادی برای سفر و یا انتقال کالاهای خود از این روش بهره می برند؛ بنابراین ما قصد داریم تا شما را بیشتر با این روش آشنا کرده و اطلاعات مفیدی درباره این روش در اختیارتان قرار دهیم. امیدواریم که بتوانیم گامی هر چند کوچک در کمک به شما و آگاهی بیشتر شما برداریم.
روش حمل و نقل زمینی چیست؟
روش حمل و نقل زمینی به روشی گفته می شود که در آن انتقال و جابه جایی افراد و کالاها از مکانی به مکان دیگر از طریق وسایل نقلیه زمینی صورت گیرد. ماشین ها، کامیون ها، قطار ها و … از وسایل نقلیه زمینی هستند. حمل و نقل زمینی به دو روش حمل جاده ای و حمل ریلی انجام می گیرد. هر کدام از این روش ها مزایا و ویژگی های خاص خود را دارند. یکی از محدودیت های حمل زمینی این است که استفاده از روش حمل و نقل زمینی برای انتقال افراد و کالاها به مناطقی که مرز زمینی ندارند امکان پذیر نیست. برای مثال امکان استفاده از روش حمل زمینی برای سفر و یا انتقال کالا بین ایران و استرالیا وجود ندارد. با وجود این محدودیت حمل زمینی، باز هم این روش حمل از محبوبیت زیادی در بین مردم برخوردار است؛ زیرا یکی از عوامل مهم در حمل و نقل و میزان محبوبیت آن هزینه آن است. هزینه حمل و نقل زمینی به خصوص حمل جاده ای از هزینه دو روش دیگر حمل و نقل یعنی حمل هوایی و حمل دریایی کمتر است. همین موضوع باعث محبوبیت فراوان این روش حمل در بین مردم شده است.
حمل جاده ای و مزایای آن
حمل جاده ای در دسترس ترین روش های حمل و نقل است که روزانه حجم عظیمی از کالاها را جابه جا می کند. از این روش حمل هم می توان در داخل کشور بهره برد و هم به دلیل وجود مرز های زمینی کشور می توان از این روش حمل برای، ورود و خروج کالا به خارج کشور استفاده کرد. اصلی ترین تفاوت بین انتقال افراد و کالاها با استفاده از روش زمینی تفاوت در وسایل نقلیه ای است که برای انتقال آنها استفاده می کنند. برای انتقال افراد با استفاده از این روش از ماشین های سواری، اتوبوس ها، مینی بوس ها و … استفاده می شود. اما کالاها را با کامیون ها، تریلی ها و … با روش زمینی جابه جا می کنند. گواهی نامه های متفاوت رانندگان این وسایل از دیگر تفاوت های انتقال کالا و انسان به روش حمل و نقل زمینی به شمار می رود. همچنین در بسیاری از مناطق دنیا در برخی جاده ها اجازه ورود به وسایل نقلیه بارکش داده نشده است. در این مناطق جاده حمل و نقل افراد و حمل و نقل کالاها از یکدیگر جدا است. حمل و نقل جاده ای مزایای فراوانی دارد. این مزایا عبارتند از:
- قیمت مناسب روش حمل جاده ای
یکی از مهمترین فاکتورها در تعیین روش حمل و نقل برای افراد و کالاها میزان قیمت ان روش است. روش حمل جاده ای نسبت به روش های دیگر حمل و نقل بسیار ارزانتر است. قیمت پایین هنگام استفاده از این روش باعث شده که این روش به یکی از رایج ترین روش های حمل و نقل تبدیل شود.
- نبود پروتکل های پیچیده برای حمل و نقل جاده ای
استفاده از حمل و نقل جاده ای بسیار ساده است. برای استفاده از این روش حمل و نقل نیاز به رعایت پروتکل های سخت و پیچیده نیست. شما می توانید خیلی ساده سوار اتومومبیل شخصی خود شوید و سفر کنید و یا به وسیله تلفن از یک ماشین بارکش تقاضای خدمت کنید.
- عدم نیاز به زیر ساخت های پر هزینه
برای استفاده از روش حمل زمینی تنها نیاز به یک وسیله نقلیه زمینی است و یک جاده که بین مبدا و مقصد وجود داشته باشد. اما برای استفاده از روش های دیگر حمل و نقل مانند روش حمل هوایی، دریایی و یا ریلی نیاز به زیر ساخت های پرهزینه ای مانند فرودگاه، بندر های مجهز و ایستگاه ها و سکوهای قطار است.
- دسترسی بسیار آسان
روش حمل زمینی تنها روش حملی است که استفاده از ان از جلوی درب خانهی شما امکان پذیر است. برای استفاده از سایر روش های حمل شما باید به ایستگاه های قطار، فرودگاه ها و یا بنادر رجوع کنید.
- استفاده از این روش در مسافت های کوتاه و بلند
یکی از مزایای مهم روش حمل جاده ای این است که علاوه بر مسافت های طولانی شما در مسافت های خیلی کوتاه نیز می توانید از این روش حمل استفاده کنید. اما این امکان برای روش های دیگر حمل وجود ندارد. برای مثال شما برای جابه جایی در یک مسیر یک کیلومتری نمی توانید از روش حمل هوایی استفاده کنید.
- امکان استفاده از این روش به تنهایی
روش حمل جاده ای تنها روشی است که می توان از آن به تنهایی برای انتقال کالاها و افراد استفاده کرد. از سایر روش ها برای انتقال افراد و کالاها باید به صورت ترکیبی با روش زمینی استفاده کرد.
- انعطاف پذیری بالای روش حمل جاده ای
یکی از مزایای استفاده از روش حمل جاده ای این است که برای انتخاب جاده های مختلف جهت رسیدن به یک مقصد انعطاف پذیری بالایی دارد. با استفاده از این روش می توان برای رسیدن به یک مقصد از مکان های مختلف عبور کرد.
- امکان استفاده از این روش برای روستا نشین ها
یکی از مزایای روش حمل جاده ای این است که حتی روستا نشین ها هم می توانند از روش حمل جاده ای بهره ببرند.
معایب روش حمل جاده ای
اگرچه روش حمل جاده ای مزایای فراوانی دارد و یکی از روش های پرترافیک حمل و نقل است. اما این روش حمل و نقل نیز مانند سایر روش ها معایبی دارد که باعث می شود این روش حمل و نقل در همه وقت و همه جا به کار نیاید. معایب استفاده از روش حمل و نقل جاده ای عبارتند از:
- سرعت کند این روش
سرعت انتقال حمل و نقل جاده ای از سرعت حمل و نقل هوایی بسیار کند تر است. سرعت کند این روش باعث خستگی مسافران هنگام استفاده از این روش برای مسیر های طولانی می شود.
- روشی نامناسب برای مسیرهای بسیار طولانی
استفاده از روش حمل جاده ای برای سفر به مقصد های دور بسیار خسته کننده است. برای انتقال کالاها به کشور های دور به دلیل اینکه برای انتقال به کشورهای دور باید مرزبسیاری از کشورها را پشت سر گذارد و هزینه های گمرک را در هر کشور به طور جداگانه پرداخت کند. هزینه استفاده از این روش بسیار گران قیمت می شود.
- عدم ثبات در قیمت این روش
یکی دیگر از معایب استفاده از روش حمل جاده ای این است که نرخ کرایه ها و قیمت این روش ثبات و پایداری چندانی ندارد؛ بنابراین ممکن است برنامه ریزی های یک تاجر برای استفاده از این روش با مشکل روبرو شود.
- آمار زیاد سوانح هنگام استفاده از این روش
یکی از مهم ترین معایب استفاده از روش حمل جاده ای وجود بالای سوانح و اتفاقات رانندگی است. این موضوع باعث می شود که روش حمل جاده ای نا امن ترین روش حمل و نقل به حساب آید.
- تاثیر زیاد شرایط جوی هنگام استفاده از این روش
هنگام استفاده از این روش شرایط جوی تاثیر زیادی بر کیفیت استفاده از این روش دارد. برای مثال هنگام زمستان که برف و باران فراوان است سوانح و تصادفات بیشتری اتفاق می آفتد. در ضمن گاهی شرایط بد جوی امکان استفاده از این روش را غیر ممکن می کند.
روش حمل و نقل ریلی
یکی دیگر از شیوه های حمل و نقل زمینی روش حمل ریلی است. قدمت استفاده از این روش به قرن 17 میلادی بر می گردد. در آن زمان از ریل ها به همراه یک گاری برای انتقال ذغال سنگ های یک معدن به خارج از معدن استفاده می شد. برای کشیدن گاری بر روی ریل ها در آن زمان از اسب ها استفاده می شد. زیرا گاری ها بسیار سنگین بودند. در هر گاری حدود 1 تن ذغال سنگ بود. بعد ها شکل و جنس ریل ها تغییر زیادی کرد. ریل های اهنی جای خود را به ریل های چوبی داد. همچنین برای کشیدن گاری ها به جای استفاده از حیوانات از لوکوموتیو ها استفاده شد. لوکوموتیو های اولیه با نیروی بخار کار می کردند. سوخت این لوکوموتیو ها ذغال سنگ بود. امروزه لوکوموتیو ها با نیروی برق و یا گازوئیل کار می کنند. با پیشرفت تکنولوژی و تغییر شکل روش حمل ریلی، استفاده از این روش گسترش زیادی پیدا کرد. امروزه حمل و نقل ریلی بخش مهمی از حمل و نقل یک کشور است. بیشتر شهر های بزرگ برای جابه جایی های شهری از مترو استفاده می کنند. بخش عظیمی از کالا ها در هر کشور به وسیله قطار ها جابه جا می شود.
مزایای روش حمل و نقل ریلی
حمل و نقل ریلی مزایای فراوانی دارد که باعث می شود افراد زیادی به همین دلیل، استفاده از روش حمل ریلی برای سفر و یا انتقال کالاهای خود بهره ببرند. ما در این مقاله به تعدادی از مزایای روش حمل ریلی اشاره خواهیم کرد. تعدادی مزایای حمل و نقل ریلی عبارتند از:
- ایمنی بسیار بالا به خصوص نسبت به روش جاده ای
یکی از مهمترین مزایای روش حمل ریلی، ایمنی بسیار بالای این روش حمل است. آمار های بدست آمده نشان می دهد که حمل و نقل ریلی کم سانحه ترین سیستم حمل و نقل در دنیا بوده است.
- آسایش فراوان مسافرین هنگام سفر با قطار
یکی از مهم ترین مزایای استفاده از روش حمل ریلی برای سفر کردن، آرامش و آسایش مسافران هنگام سفر است. برای خیلی از افراد فشاری که هنگام فراز و فرود هواپیما بر آن ها وارد می شود بسیار رنج اور است. سفر با کشتی هم که چالش هایی از قبیل دریازدگی و .. دارد. سفر با ماشین های سواری و با استفاده از روش جاده ای نیز به دلیل عدم یکنواختی سرعت آرامش و آسایش را برای مسافران به همراه ندارد. اما سفر با قطار به خصوص قطار هایی که کوپه های راحتی برای استراحت در اختیار مسافران قرار می دهند بسیار لذت بخش است.
- سرعت بالا نسبت به حمل جاده ای و حمل دریایی به خصوص در مسیر های پر ترافیک
امروزه قطار های سریع السیری وارد دنیای حمل و نقل شده اند که رسیدن به مقصد را بسیار سریع تر از روش حمل جاده ای محقق می کنند.
- ظرفیت بالای انتقال با این روش نسبت به روش جاده ای
در روش حمل ریلی امکان انتقال افراد و کالاهای بیشتری نسبت به روش حمل جاده ای وجود دارد. تجاری که ظرفیت کالاهایشان بیشتر از یک وسیله بارکش جاده ای است از روش حمل ریلی استفاده می کنند. زیرا هم بارهایشان به یکباره منتقل می شود و هم هزینه حمل کالاها نسبت به اینکه از چندین وسیله نقلیه جاده ای استفاده کنند کمتر است.
- مقرون به صرفه بودن
یکی دیگر از مزایای استفاده از روش حمل ریلی مقرون به صرفه بودن روش حمل ریلی نسبت به روش حمل هوایی و دریایی است. مقرون به صرفه بودن استفاده از این روش باعث می شود که تجار زیادی برای حمل و نقل کالاهای خود از این روش استفاده کنند.
- امکان حمل کالاهای خطرناک و ویژه
یکی از مزایای استفاده از روش حمل ریلی این است که در روش حمل ریلی امکان استفاده کالاهای ویژه و خطرناک با استفاده از واگن های مخصوص وجود دارد.
معایب استفاده از روش حمل و نقل ریلی
اگر چه استفاده از روش حمل و نقل ریلی مزایای فراوانی دارد اما این روش نیز مانند تمام روش های حمل عاری از عیب نیست. معایب استفاده از روش حمل ریلی عبارتند از:
- به دلیل عدم خدمات درب به درب برای انتقال کالاها استفاده از این روش به تنهایی امکان پذیر نیست
- سرمایه گذاری بسیار زیاد برای ساخت زیر ساخت ها و راه اندازی این روش
- عدم انعطاف پذیری در انتخاب جاده ها و مسیر ها
- نا مناسب برای مسیر های کوتاه و میزان کم بار
- تشریفات رزرو و تحویل بار برای استفاده از این روش جهت انتقال بار
- عدم خدمت رسانی به روستاها
پاسخ دهید