کابوتاژ چیست و چطور انجام می‌شود؟

کابوتاژ

اگر در زمینه واردات و صادرات تابه‌حال کار کرده باشید قطعاً نام واژه کابوتاژ به گوشتان خورده است. کابوتاژ به حمل‌ونقل کالا گفته می‌شود. اما این حمل‌ونقل باید در یک کشور انجام شود. به طور مثال اگر کالا از اسکله شهید رجایی به گمرک خرمشهر منتقل شود، کران بری صورت‌گرفته است. کابوتاژ می‌تواند به‌صورت هوایی، زمینی یا دریایی انجام شود. ساحل دریای خزر انتقال کالا به‌صورت کران بری را انجام نمی‌دهد.

کابوتاژ چیست و چطور انجام می‌شود؟

کران بری به انتقال کالا از گمرک یک کشور به یکی دیگر از گمرکات همان کشور از مسیر رودخانه‌های مرزی یا دریایی گفته می‌شود. البته اکنون می‌توان این نوع حمل‌ونقل را از طریق خطوط ریلی، هوایی یا جاده‌ای نیز انجام داد. کابوتاژ در حمل‌ونقل هوایی شامل جابه‌جایی مسافر، محموله‌های پستی یا کالا می‌شود و این جابه‌جایی در یک کشور انجام می‌شود.

اگر اجناس از مسیر رودخانه یا دریا به سمت مناطق آزاد منتقل شوند، چنانچه برای استفاده در چنین مناطقی باشند، شامل قوانین کران بری هستند. هنگام ورود دوباره اجناس کابوتاژ لازم نیست سود بازرگانی و عوارض گمرکی پرداخت کنید. اما وظیفه پرداخت هزینه‌های گمرک به عهده شماست.  کابوتاژ از 2 نوع اظهارنامه برخوردار است. یکی از این اظهارنامه‌ها در هنگام خروج کالا از مرز یا بندر صادر می‌شود و دیگری نیز در زمان ورود به گمرک بندر یا مرز.

قوانین کابوتاژ

کابوتاژ چه قوانینی دارد؟

کالاهایی که در دسته کالاهای مجاز برای صادرات از کشور قرار دارند را با رعایت کردن قوانین می‌توان به‌صورت کران بری حمل‌ونقل کرد. برای این موضوع کالاهایی که صدور آن‌ها ممنوع است یا اجناس مجاز مشروط، باید به گمرک تعهد دهید. اما گاهی اوقات کران بری به‌گونه‌ای تلقی می‌شود که بار به مقصد نرسیده است. این حالت زمانی رخ می‌دهد که پروانه آن در زمان رسیدن اجناس به گمرک تمام شده باشد و صاحب کالا تا 3 ماه بعد از انقضا برای ورود به گمرک مقصد گواهینامه‌ای ارائه ندهد. البته اگر کالا در گروه کالاهای مجاز باشد، می‌توان پس از انجام اقدامات لازم برای آن مجوز خروج گرفت، اما اگر کالا از اجناس ممنوعه باشد، جزو کالای قاچاق به شمار می‌رود.

ارزیابی کالای کابوتاژ

ارزیابی و معاینه کالای کابوتاژ

زمانی که اظهارنامه مربوط به این موضوع در اختیار گمرک قرار گیرد، گمرک کالا را معاینه کرده و آن را مورد ارزیابی و رسیدگی قرار می‌دهد. مشخصات کالا باید با مندرجات موجود در اظهارنامه مطابقت داشته باشد. بعد از این که عملیات ارزیابی صورت گرفت، پروانه کران بری در 3 نسخه صادر می‌شود. یکی از نسخه‌ها به هر یک از بسته‌های مربوط به موضوع پروانه کابوتاژ بعد از مفتول‌کشی، سیم‌کشی و پلمپ گمرک وصل می‌شود. گمرک 2 نسخه باقی‌مانده از آن را نیز به صاحب کالا می‌دهد. از آن جایی که حمل‌ونقل اجناس کابوتاژ در یک کشور بین 2 گمرک انجام می‌گیرد، آیین‌نامه و قوانین آن نیز مربوط به همان کشور است. این مقررات را اداره کل گمرک تعیین می‌کند.

تغییر مقصد کالای کابوتاژ

اگر این نوع از کالا هیچ یک از شرایط غیرمجاز بودن، ممنوع الصدوری و مشروط بودن را نداشته باشد. همچنین بازرگان بعد از آن که پروانه کابوتاژ را دریافت کرد، بخواهد مقصد کالا را تغییر دهد، کافیست گمرک مبدأ در پروانه کابوتاژ مقصد اجناس را ویرایش کند.

کابوتاژ چه شرایطی دارد؟

کابوتاژ چه شرایطی دارد؟

در این جا به چند شرطی که برای انجام کابوتاژ لازم است، اشاره می‌کنیم.

  • در طول مدت حمل‌ونقل، صاحب کالا پروانه کابوتاژ را همراه خود داشته باشد.
  • اگر در مدت‌زمان تعیین شده اجناس به مقصد نرسند، بنابر نظر رئیس گمرک جریمه می‌شوند.
  • هنگام حمل محموله‌ها، هرگز نباید از راه‌های مجاز خارج شوند
  • اگر در مسیر حادثه‌ای اتفاق بیفتد که کالا در موعد مقرر به مقصد نرسد، گمرک مبدأ باید دلیل تأخیر و علت حادثه را ارائه دهد تا موعد تحویل مجدداً تمدید شود
  • در صورتی که صدور یک کالا غیرمجاز یا ممنوع باشد، برای جابه‌جایی آن به شکل کابوتاژ، اداره کل گمرک باید اجازه صادر کند. در ازای دریافت رسید از گمرک نیز بازرگان باید مبلغ 3 برابر فوب اجناس را به حالت سپرده در اختیار گمرک قرار دهد

جمع‌بندی

کابوتاژ را در مقاله امروز به طور کامل بررسی کردیم. حمل‌ونقل کالا با این اوصاف در شرایطی انجام می‌شود که گمرک تشخیص دهد کالا قابلیت حمل به‌ این صورت را دارد. همچنین اگر این نوع از کالا غیرمجاز یا ممنوع الصدور و مشروط باشد، برای تمدید کردن آن گمرک مقصد نیز باید چنین اجازه‌ای صادر کند. اگر اعتبار پروانه شما به اتمام رسیده است، سعی کنید هر چه سریع‌تر برای تمدید آن اقدام کنید تا مشکلی برای کابوتاژ به وجود نیاید.

 

 

[web_stories title=”true” excerpt=”false” author=”false” date=”false” archive_link=”true” archive_link_label=”شرکت واردات” circle_size=”150″ sharp_corners=”false” image_alignment=”left” number_of_columns=”1″ number_of_stories=”5″ order=”DESC” orderby=”post_title” view=”circles” /]

 

 

مقاله را به اشتراک بگذارید

شما همچنین ممکن است دوست داشته باشید

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *