قبض انبار چیست؟

قبض انبار

قبض انبار یک رسید قانونی و مستند جهت ثبت ورود و خروج کالاها به انبارهای یک سازمان است. به طور کلی اطلاعاتی نظیر نوع کالا، تعداد، شماره سریال ،تاریخ دریافت و تحویل، در رسید انبار ثبت می‌شود. افرادی که در تجارت بین‌الملل به فعالیت می‌پردازند مطمئناً با این کلید واژه آشنا هستند زیرا نداشتن دانش کافی راجع به اصول تحویل کالا به گمرک و دریافت آن از انباردار باعث می‌شود که در این زمینه به مشکلات زیادی بر بخورند. به طور مشخص موجودیت کالاهای انبار بر اساس اطلاعاتی که در رسید درج می‌شود قابل ردیابی است از همین جهت هیچ داده ای خارج از این چهارچوب قابل بررسی نخواهد بود.

قبض انبار گمرک چیست؟

در بخش گمرک کالاهایی که قصد واردات یا صادرات آنها را دارند نگهداری می‌شوند قبل از ورود یا خروج هر نوع محموله به انبار گمرک اطلاعات مربوط به آن در قبض انبار ثبت خواهد شد. علاوه بر این دستورالعمل‌های مربوط به مدیریت کالاها در انبار و ثبت و تایید آنها بر اساس شماره سریال و سایر مشخصات باعث می‌شود که موجودیت آنها توسط مالک محموله قابل پیگیری باشد. قبض انبار یک سند بسیار مهم جهت ردیابی کالاها در انبار گمرک است این نوع قبوض توسط کارمندان گمرک یا سایر مسئولان مربوطه تهیه و امضا می‌شود. اطلاعات مهم کالا نظیر تاریخ ورود و خروج و جزئیات مهمی که برای ردیابی مالکیت آن اهمیت دارد از جمله مهم‌ترین داده‌هایی هستند که باید در قبض انبار درج شوند. قبض‌های مربوط به سازمان گمرک برای انجام عملیات تسویه حساب، صدور فاکتور و سایر امور مالی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند.

مراحل صدور قبض انبار گمرک

برای دریافت قبض انبار گمرک باید مراحل زیر را طی کنید:

• انتقال کالا به انبار گمرک:

در مرحله اول ابتدا کالای شما باید به انبار گمرک منتقل شود که این مرحله معمولاً توسط شرکت حمل و نقل یا مشاورین گمرکی انجام می‌شود.

• ارائه مدارک و اطلاعات:

برای دریافت قبض انبار حتماً باید مدارک و اطلاعات مربوط به کالا را به مسئولین گمرک یا انباردار ارائه کنید. این اطلاعات شامل فاکتورهای خرید، بارنامه، اظهارنامه‌های گمرکی، و ویژگی‌های مختلف کالا است. توجه داشته باشید که اطلاعات درج شده در قبض انبار برای بررسی صحت و سقم تراکنش‌های انبار مورد استفاده قرار می‌گیرد. پس حتماً در این مرحله مدارک و اطلاعات کافی را به انباردار و سایر مسئولین ارائه دهید تا در تحویل کالا به مشکل بر نخورید.

• پرداخت هزینه‌ها:

در این مرحله نوبت به پرداخت هزینه‌ها است بنا به سیاست‌های گمرک ممکن است برای دریافت قبض انبار لازم باشد یک سری از هزینه‌های جانبی مربوط به انبارداری، نگهداری و سایر خدمات مرتبط با کالا را پرداخت کنید. مقدار مقدار هزینه‌های مربوط به نگهداری کالا در انبار به عوامل مختلفی بستگی دارد. به طور مثال اگر حجم کالا زیاد باشد یا از نوع کالاهایی باشد که به نگهداری بیشتری احتیاج دارند؛ مطمئناً هزینه نگهداری آنها افزایش خواهد یافت. به طور کلی تمام هزینه‌ها تحت عنوان هزینه‌های انبارداری محاسبه و دریافت خواهد شد. پس حتماً پیش از ارائه اطلاعات لازم در فاکتور راجع به هزینه نگهداری از کالا صحبت کنید تا در این زمینه به مشکل بر نخورید.

• دریافت قبض انبار:

در این مرحله باید قبض انبار گمرک را از مسئولین دریافت کنید. این قبض اطلاعاتی از قبیل تاریخ ورود و خروج و سایر جزئیات ضروری کالا را در بر دارد.

روش‌های صدور انواع قبض انبار

به طور کلی قبض انبار به صورت دستی و الکترونیکی صادر می‌شود این امر می‌تواند در فرایند مدیریت و نگهداری کالا در انبار موثر باشد. قبض انبار دستی قبضی است که به صورت دستی با قلم روی کاغذ ثبت می‌شود در این روش تمامی اطلاعات مربوط به کالا نظیر تعداد، نوع، تاریخ ورود و خروج، شماره سریال، مشخصات فرستنده و گیرنده و سایر اطلاعات مهم درج می‌شود‌ قبض انبار دستی یک سند معتبر و قابل پیگیری است که برای انجام فعالیت‌های مرتبط با صادرات و واردات و نگهداری کالا در انبار گمرک مورد استفاده قرار می‌گیرد.

قبض انبار الکتریکی نوعی قبض است که به صورت الکترونیکی و توسط سیستم رایانه تهیه می‌شود. در این روش اطلاعات مختلف کالا نظیر مواردی که از آنها نام بردیم در سیستم رایانه ذخیره می‌شود و به راحتی با وارد کردن نام کاربری یا شماره شناسه کالا قابل پیگیری خواهد بود. این قبوض معمولاً امکانات بیشتری نسبت به قبض انبار دستی دارند برای مثال امکانات آنها شامل سیستم‌های اتوماسیون انبارداری، نرم‌افزارهای مدیریت انبار، بارکد خوان، قبض انبار الکترونیکی و بسیاری از موارد دیگر است که سهولت دسترسی به اطلاعات کالا را فراهم می‌کند‌.

قبض انبار الکترونیکی به صورت کاملاً دقیق اطلاعات مربوط به کالا را ردیابی می‌کند. بنابراین اگر مالک کالای خاصی هستید و قبض انبار شما از نوع الکترونیکی است. دسترسی شما به اطلاعات کالا و بسیاری از موارد دیگر با سهولت بیشتری همراه خواهد بود. استفاده از قبوض الکترونیکی یک مزیت بسیار مهم دارد و آن هم افزایش دقت و کارایی در فرایند مدیریت انبار و نگهداری کالا است. امکانات فراوان این نوع قبوض مانند ردیابی آنلاین، باعث می‌شود که در لحظه اطلاعات دقیقی راجع به ورود و خروج و تحلیل دقیق داده‌های ثبت شده دریافت شود.

نحوه دریافت قبض الکترونیکی انبار گمرک

نحوه دریافت قبوض الکترونیکی انبار گمرک بر اساس سیستم فرایند مدیریت انبار متفاوت است. اما در بسیاری از موارد مراحل دریافت آن به شرح زیر است:

1. ثبت نام و ایجاد حساب کاربری: در این مرحله برای دریافت قبض انبار الکترونیکی باید در سیستم مدیریت انبار گمرک ثبت نام کنید و با ایجاد یک حساب کاربری به عنوان یک کاربر شناخته شده، توانایی ورود اطلاعات کالای خود را داشته باشید‌.

2. ورود به سیستم: بعد از ثبت نام و ساخت اکانت کاربری در سایت گمرک باید بتوانید با وارد کردن اطلاعات حساب نظیر شماره کاربری و رمز عبور، وارد حساب خود شوید.

3. دسترسی به بخش مدیریت انبار: بعد از ورود به سیستم باید وارد قسمت مدیریت انبار گمرک یا مدیریت کالاها شوید. در صورتی که نتوانستید این قسمت را پیدا کنید ممکن است با نام‌های دیگری نظیر انبار گمرک یا وضعیت انبار مشخص شده باشد.

4. جستجوی قبض مورد نظر: در این قسمت باید با استفاده از شماره بارنامه، یا شماره گمرک، تاریخ ورود و خروج کالا و سایر اطلاعات مربوطه را جستجو کنید، تا قبض مورد نظر خود را پیدا کنید. اگر سیستم دارای بخش مجزا برای دریافت قبوض باشد، لازم است که به این قسمت مراجعه کنید.

5. دریافت قبض انبار: بعد از پیدا کردن قبض مورد نظر، می‌توانید آن را به صورت الکترونیکی صادر کنید و از طریق سیستم آن را دریافت نمایید. در برخی از موارد ممکن است بعد از درخواست صدور آن را از طریق ایمیل یا پیام رسان داخلی خود دریافت کنید.

انواع قبض انبار

به طور کلی قبض انبار به سه دسته قبض انبار اولیه، قبض تفکیکی و قبض قابل معامله تقسیم می‌شود. در ادامه هر سه مورد را به صورت مختصر توضیح می دهیم:

• قبض انبار اولیه: هنگامی که کالا وارد انبار گمرک یا سایر انبارهای خصوصی می‌شود این نوع قبض صادر خواهد شد. در صورت صدور این قبض مسئول انبار باید اطلاعات دقیق کالا و مشخصات مهم آن را به دقت وارد کند. اطلاعات مهم آن عبارتند از:

• اطلاعات شناسایی کالا: اطلاعات شناسایی کالا عبارتند از نام و آدرس فرستنده و گیرنده، تاریخ صدور و شماره قبض

• جزئیات کالا: جزئیات دقیق کالا عبارتند از نام، کد، تعداد، وزن، حجم ارزش و سایر جزئیات مربوط به آن است.

• شرایط و وضعیت کالا: در این قسمت اطلاعات کاملی راجع به وضعیت فیزیکی کالا و سلامت آن ذکر می‌شود. برای مثال اگر کالا از نوع مواد غذایی است که احتمال فاسد شدن آن وجود دارد، بهتر است که تمام اطلاعات مربوط به آن ذکر شود.

• امضا و تاییدیه‌ها: در قسمت انتهایی قبض انبار اولیه اطلاعات نظیر امضای فرستنده گیرنده و شخص مسئول انبار درج می‌شود این امضاها نشان دهنده این است که کالا تحویل گرفته شده و در وضعیت مشخصی در انبار نگهداری خواهد شد. به طور کلی قبض انبار اولیه یک سند قانونی و معتبر است برای اثبات دریافت تحویل کالا در معاملات تجاری به خصوص در گمرک مورد استفاده قرار می‌گیرد.

• انبار تفکیکی: قبض انبار تفکیکی نیز نوعی سند مالی است که در مواردی مورد استفاده قرار می‌گیرد که کالا وارد بخش‌های مختلف انبار شده است و مالک برای ردیابی و کسب اطلاعات لازم راجع به وضعیت آن نیازمند یک سند معتبر است. قبوض تفکیکی نیز به صورت دستی و الکترونیکی قابلیت صدور دارند. اطلاعاتی که در این قبوض درج می‌شود نیز مانند قبض انبار اولیه شامل اطلاعات شناسایی، جزئیات بخش‌های انبار، شرایط و وضعیت کالا، امضا و تاییدیه‌های لازم است.

• قبض انبار قابل معامله: قبض انبار قابل معامله نیست یک سند مالی است که به عنوان ابزار تبادل و انتقال مالکیت کالا در انبار گمرک یا سایر انبارهای خصوصی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع اسناد قابلیت انتقال مالکیت کالاها را به صورت قابل معامله به دیگران ارائه می‌دهند. مهم‌ترین و اصلی‌ترین ویژگی آنها همین قابلیت انتقال و قابلیت معامله آنها است. اعتبار قانونی این قبوض تحت قوانین مقررات حاکم بر انبارها و بازارهای مالی است.

جمع‌بندی

قبض انبار به عنوان یک سند مالی قانونی شامل اطلاعات دقیقی از وضعیت کالایی است که وارد انبارهای گمرک یا سایر انبارهای خصوصی می‌شود. کلیه کالاهایی که قصد وارداتی یا صادرات آنها را دارید، برای مدت زمانی باید در انبار نگهداری شوند. به همین دلیل ارائه اطلاعات کامل راجع به ویژگی‌های کالا باعث می‌شود که بتوانید به راحتی آن را تحویل بگیرید. مشخصات کامل کالا نظیر نام فرستنده و گیرنده، تاریخ ورود و خروج و سایر جزئیات ضروری در قبض انبار درج می‌شود. شما می‌توانید نمونه قبض انبار را در سایت گمرک مشاهده کنید.

 

سایت رسمی گمرک ایران

شاید این مقاله را دوست داشته باشید: واردات از دبی

مقاله را به اشتراک بگذارید

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *