ترخیص کالا از گمرک چیست؟
ترخیص کالا از گمرک چیست؟
بازرگانانی که قصد تجارت جهانی دارند و میخواهند اقدام به واردات و صادرات کالا کنند باید در مورد ترخیص کالا و چگونگی انجام آن اطلاعاتی داشته باشند. ترخیص کالا به مجموعهای از مراحل گفته میشود که کالا برای ورود به یک کشور و یا خروج از آن باید طی کند تا مورد تایید قانونی یک کشور قرار گیرد. این مراحل توسط صاحب کالا و یا نماینده قانونی او انجام میگیرد. ما در این مقاله تمامی این مراحل را برایتان شرح میدهیم.
مراحلی که برای ترخیصکالا باید انجام شود
صاحب کالا برای اینکه بتواند کالای خود را ترخیص کند و از گمرک عبور دهد باید مراحل ترخیص کالا را پشت سر بگذارد. این مراحل عبارتاند از:
-
ورود به سامانهEPL و ثبت اظهار
اظهار به معنی بازرسی، بررسی و دیدن کالا توسط مأمورین گمرکی است. ثبت اظهار نخستین قدم برای ثبت سفارش و ترخیص کالا است. برای ثبت اظهار بازرگان و یا نماینده قانونی آن باید وارد سامانه EPL شود و اظهارنامه را تکمیل کند. برای اینکه بتوانید با موفقیت در سامانه ثبتنام کنید باید اطلاعات کاملی از هویت صاحب کالا و مشخصات کالا را در سامانه ثبت کنید. هنگامی که تمامی اطلاعات خواسته شده در سامانه وارد شد سامانه برای بار دوم اطلاعات را نمایش میدهد تا در صورت هرگونه مغایرت با واقعیت توسط فرد اصلاح شود و خطایی رخ ندهد.
بازرگانان برای ترخیص کالا نیاز دارند که اظهارنامه گمرکی را ارائه دهند. برای تکمیل این اظهارنامه باید دقت شود که اطلاعات دقیق و کاملی از کالا ثبت شود. زیرا ممکن است در طی مراحل ترخیص کالا به دلیل مغایرت بین کالا و اطلاعات وارد شده در سامانه مشکلی برای ترخیص کالا به وجود آید. پس از تکمیل اظهارنامه، سامانه EPL یک شماره سریال و یک شماره عطف در اختیار شما قرار میدهد که بهتر است از آن پرینت بگیرید. زیرا برای تکمیل مراحل ترخیص به آن نیاز دارید. شما برای اظهار کالا در گمرک به یک سری مدارک نیاز دارید.
-
مرحله احراز هویت
پس از اینکه کلیه مدارک لازم را به گمرک تحویل دادید مرحله بعد باید این مدارک بررسی و تأیید شود. پس از تأیید مدارک یک شماره ثبت یا کوتاژ تحویل صاحب کالا میشود. این شماره به معنای آن است که اظهارنامه واردات و یا صادرات کالا با موفقیت ثبت و مهر گردید.
-
مرحله بررسی و ارزیابی کالا
هنگام کنترل کالا جهت ترخیص، کالا برای ارزیابی وارد یکی از سه مسیر سبز، زرد و یا قرمز میشود.
اگر کالا وارد مسیر زرد و قرمز شود، باید کالا به طور دقیق توسط بازرسان و کارشناسان مسئول در اداره گمرک مورد بررسی قرار بگیرد و با اسناد ارائه شده توسط صاحب کالا مطابقت داده شود تا هیچگونه مغایرتی نداشته باشد. در طی این مسیر ارزش اظهاری، سوابق گمرکی کالا و … در بخش دایره ارزش مورد بررسی مجدد قرار میگیرد. اگر کالای شما در مسیر سبز قرار گیرد نیازی به ارزیابی و کارشناسی ارزش وجود ندارد. در این مسیر هزینههای تعیین شده مستقیماً توسط صاحب کالا پرداخت میشود و سپس صاحب کالا مستقیماً برای کنترل تعرفه به واحد صندوق ارجاع داده میشود.
-
دریافت مجوزهای لازم
برای آزادسازی و ترخیص کالا اخذ گواهینامههای تعیین شده توسط کارشناسان برای کالاها لازم و ضروری است. حال اگر کالایی که قصد ترخیص آن را دارید در زمره کالاهای خاص و ویژه باشد تعداد گواهینامههای بیشتری برای ترخیص نیاز دارد. گواهینامههایی از قبیل استاندارد، بهداشت، مخابرات، قرنطینه، انرژی اتمی تجهیزات پزشکی، جهاد، وزارت راه، مالیات و … از جمله مجوزهایی هستند که برای ترخیص کالا موردنیاز است.
کنترل تعرفه گمرکی توسط کارشناسان گمرک
-
کنترل تعرفه و مطابقت با کالا توسط کارشناس
در این مرحله کارشناسان به بررسی تعرفه و مطابقت آن با اسنادی که در اختیار سازمان گمرک قرار گرفته میپردازند. همچنین کارشناسان دوباره مجوزهایی که در مرحله قبل توسط صاحب کالا اخذ شده را بررسی کرده و با کالا مطابقت میدهند. درصورتیکه کارشناسان مغایرتی نیابند مجوزها را امضا و تأیید میکنند.
-
واحد صندوق و دریافت سند ترخیص
پس از کلیه بررسیها توسط کارشناسان و تأیید نهایی گمرک صاحب کالا باید هزینهای را بهصورت نقدی به سازمان گمرک پرداخت کند. سپس فیش این پرداخت هزینه را به سازمان گمرک تحویل میدهد. سازمان گمرک پس از دریافت فیش پرداختی صاحب کالا اقدام به صدور پروانه سبز برای صاحب کالا میکند. مجوز پروانه سبز از مدارک موردنیاز برای ترخیص کالا از گمرک است. البته لازم به ذکر است که در حال حاضر مجوز پروانه سبز بهصورت فیزیکی صادر نمیشود و شما میتوانید بهصورت آنلاین استعلام این مجوز را بگیرید.
-
هزینه های انبارداری و اجازه گرفتن برای بارگیری
گام بعدی برای ترخیص کالا پس از دریافت مجوز پروانه سبز از گمرک، تسویهحساب کردن صاحب کالا با شرکت حملونقل است. مجوز بارگیری کالا از انبار گمرک زمانی صادر میشود که کلیه هزینههای مربوط به نگهداری و جابهجایی کالا در انبار پرداخت شود. هزینههایی از قبیل تخلیه و بارگیری، مدتزمان رسوب کالا در انبار سازمان گمرک و همچنین بیمه و غیره که در همه گمرکها وجود دارد باید توسط صاحب کالا تسویه شود.
-
خارجشدن کالا از گمرک
در آخرین مرحله برای ترخیص کالا، انباردار بیجک انبار را برای صاحب کالا صادر میکند. انباردار پس از مشاهده مجوز پروانه سبز و مهر درب خروج اقدام به صدور بیجک انبار میکند و اجازه ورود وسیله نقلیه صاحب کالا را برای بارگیری کالا میدهد. برای داشتن مهر درب خروج باید مجوز پروانه سبز را به درب خروج ارائه دهید. پس از احراز هویت شما و استعلام بدهی ماده هفت در سامانه توسط مسئولین ذیربط رسید الکترونیکی شما مهر میشود.
در این مقاله مطالبی در مورد ترخیص کالا و مراحل مختلفی که باید پشت سر بگذارید تا با موفقیت کالای خود را ترخیص کنید گفته شد. امیدواریم که این اطلاعات برایتان مفید بوده و به شما در جهت ترخیص کالا از گمرک کمک کند.
[web_stories title=”true” excerpt=”false” author=”false” date=”false” archive_link=”true” archive_link_label=”ترخیص کالا از گمرک” circle_size=”150″ sharp_corners=”false” image_alignment=”left” number_of_columns=”1″ number_of_stories=”5″ order=”DESC” orderby=”post_title” view=”circles” /]
پاسخ دهید