همه چیز در مورد حمل و نقل هوایی

چیز در مورد حمل و نقل هوایی

همه چیز در مورد حمل و نقل هوایی

پیشرفت وسایل نقلیه در سده اخیر باعث شده که روش های حمل و نقل متفاوت تر از گذشته باشند. شاید اگر صد سال گذشته به کسی گفته می شد حجم عظیمی از کالا از طریق ارسال هوایی وارد و یا خارج از کشور می شود برایش باور پذیر نبود. اما امروزه همه می دانند که روش حمل و نقل هوایی یکی از پرکاربردترین روش های حمل و نقل است. استفاده از این روش حمل و نقل مزایای بسیار زیادی دارد. از این رو بسیاری از مسافران  و بازرگانانی که قصد جابه جایی کالا را دارند ترجیح می‌دهند از روش حمل و نقل هوایی استفاده کنند.   ما در این مقاله قصد داریم که در مورد روش حمل و نقل هوایی اطلاعات مفیدی در اختیار شما قرار دهیم تا شناخت بهتریی از این روش پیدا کنید. امیدواریم که با ارائه این مطالب بتوانیم گامی هر چند کوچک درکمک به شما و  آگاه کردن بیشتر شما برای استفاده از این روش حمل برداریم.

حمل و نقل هوایی چیست؟

حمل و نقل هوایی روشی برای انتقال کالا و یا افراد از نقطه ای به نقطه ی دیگر از طریق هوایی و با کمک وسایل نقلیه هوایی است. وسایل نقلیه هوایی بسیار متفاوت هستند. هلی کوپتر، گلایدر،هواپیما و …  انواع وسایل نقلیه هوایی هستند. اما بیشتر جابجایی افراد و  کالاها از طریق هواپیما صورت می گیرد. حمل و نقل هوایی هم برای جابه جایی بین دو شهر و هم برای جابه جایی در مسافت های طولانی تر مثلا بین دو قاره مورد استفاده قرار می گیرد. امروزه به دلیل مزایای فراوان این روش حمل و نقل محبوبیت فراوانی در بین مردم پیدا کرده است.

 

تاریخچه حمل و نقل هوایی

برادران رایت مخترعین هواپیما شناخته می شوند. پس از اختراع هواپیما با پیشرفت تکنولوژی شکل هواپیما ها نیز پیشرفت زیادی کرد و مزایای آن بیشتر شد و نواقص طرح های اولیه برطرف شد. بهد از گذشت چندی از اختراع هواپیما علاوه بر جابه جایی مسافران کالاها نیز توسط هواپیماها جابه جا شدند. 7 نوامبر1910  برای اولین بار یک پرواز باری در ایالات متحده انجام شد.  در این پرواز یک بسته ابریشم جهت افتتاح یک فروشگاه در اوهایو به آنجا منتقل شد. پس از اختراع هواپیما  تقریباً ۱۰ سال طول کشید تا اولین هواپیما وارد ایران شود. نخستین هواپیما در تاریخ 12 دی ماه 1292 در زمان پادشاهی احمد شاه قاجار در آسمان تهران ظاهر شد. خلبان کوزمینسکی که یک خلبان روسی بود اولین هواپیما را در ایران در میدان مشق به زمین نشاند. این هواپیما پس از چند پرواز نمایشی به روسیه برگشت. اولین هواپیماهای نظامی توسط رضاخان و جهت تقویت ارتش ایران وارد ایران شد. بعدها کم کم هواپیماهای بعدی جهت انتقال مسافر و بار به ایران وارد شد. این هواپیماها از کشورهای اروپایی مانند آلمان و فرانسه خریداری شده بودند.

مزایای استفاده از حمل و نقل هوایی

استفاده از روش حمل و نقل هوایی مزایای فراوانی دارد. همین مزایای بالای استفاده از روش حمل هوایی است که بسیاری از افراد را مجاب به استفاده از این روش حمل و نقل برای سفر و یا  جابه جایی کالای خود می کنند. این مزایا عبارتند از:

  • سرعت بالا

یکی از مهمترین مزایای استفاده از حمل و نقل هوایی سرعت بالای انتقال و جابه جایی است. هیچ کدام از روش های حمل و نقل، سرعت بالای روش حمل هوایی را ندارند. از اینرو استفاده از این روش مناسب ترین روش برای مسافت های بسیار طولانی است.

  • دسترسی آسان

بسیاری از کشورها در دنیا وجود دارند که دسترسی به آب های آزاد ندارند. افراد در این کشورها می توانند دسترسی آسانی به حمل هوایی داشته باشند و از این روش حمل استفاده کنند. در صورتی که این کشورها برای حمل و نقل های مسافت های طولانی بخواهند از روش حمل زمینی استفاده کنند، باید هزینه های زیادی برای عبور از کشور های واسطه پرداخت کنند؛ بنابراین در این شرایط استفاده از روش حمل هوایی بسیارآسان تر و مقرون به صرفه تر است  و می تواند از بروز هزینه های اضافی در انتقال و جابه جایی جلوگیری کند.

  • حرکت آسان و راحت

یکی از مزایای استفاده از روش حمل هوایی حرکت آسان و راحت در این روش هست. برخی مناطق در دنیا وجود دارند که کوهستانی و یا جنگلی هستند. دسترسی به این مناطق بسیار سخت است. هنگام انتقال و جابه جایی کالا در این مناطق با استفاده از روش زمینی به دلیل ناهمواری ها و موانع موجود بر روی زمین احتمال آسیب به کالا بسیار زیاد است. اما انتقال کالا از طریق روش هوایی به این مناطق نمی تواند چالشی برای این روش به حساب آید.  احتمال آسیب به کالا در هنگام استفاده از روش حمل هوایی برای انتقال به این مناطق بسیار کمتر است.

  • امنیت بیشتر

یکی از مزایای استفاده از روش حمل هوایی امنیت بیشتر هنگام استفاده از این روش است. آمارها به درستی نشان می دهند که مشکلات بوجود آمده و خطرات ناشی از استفاده از روش حمل هوایی بسیار کمتر از استفاده از سایر روش های حمل و نقل است. به دلیل همین امنیت بالا در روش حمل و نقل هوایی است که بسیاری افراد برای  حمل و جابه جایی کالاهای باارزش خود از روش حمل هوایی استفاده می کنند.

معایب استفاده از روش حمل هوایی

در مقابل مزایای فراوانی که روش حمل هوایی دارد استفاده از این روش برخی معایب نیز دارد. این معایب اگرچه نمی تواند خیلی از محبوبیت استفاده از این روش بکاهد اما می تواند استفاده از این روش را محدود کند. این معایب عبارتند از :

  • هزینه بالا

هزینه استفاده از روش حمل هوایی بالاتر از روش های دیگر است. دلیل این امر این است که  زیر ساخت های استفاده از این روش مانند ساخت فرودگاه و باند فرود بسیار گرانتر از روش های دیگر حمل و نقل است. همچنین هزینه ساخت و تعمیر و نگهداری از هواپیما بسیار گران است از اینرو هزینه استفاده از این روش حمل و نقل نیز گرانتر از سایر روش ها است.

  • ظرفیت حمل محدود

در روش حمل هوایی ظرفیت و وزن کالاها نسبت به سایر روش های حمل محدود تر است. امکان افزایش بار در حمل هوایی به راحتی حمل زمینی و دریایی نیست. در صورتی که افزایش بار در حمل هوایی بیش از مقدار مجاز صورت گیرد ممکن است حوادث هوایی رخ دهد. به همین دلیل شرکت های هواپیمایی توجه ویژه ای به این امر دارند؛ بنابراین بازرگانان باید پیش از انتخاب روش حمل هوایی در مورد میزان بار مجازی که با استفاده از روش حمل هوایی می توانند جابه جا کنند مطلع شوند.

  • وابستگی به آب و هوا

یکی دیگر از معایب استفاده از روش حمل هوایی وابستگی استفاده از این روش به آب و هوا است. امکان استفاده از روش حمل هوایی در شرایط نامساعد جوی وجود ندارد. در چنین شرایطی پرواز هواپیماها با تاخیر انجام می شود. اما با احتساب تاخیرهای بوجود آمده باز هم این روش حمل، بسیار سریعتر از روش های دیگر است.

 

 

 

انواع حمل و نقل هوایی

حمل و نقل هوایی جهت مقاصد مختلفی استفاده می‌شود از این رو از انواع مختلفی نیز برخوردار است. پروازچارتر ، پروازسیستمی و پرواز بازرگانی از انواع پرواز هوایی هستند. ما اکنون هر یک را برایتان توضیح می دهیم.

  • حمل و نقل هوایی به وسیله ی پرواز چارتر

معنی لغوی چارتر کردن، در بست کردن است. شما این واژه را به غیر از هواپیما می توانید در مورد هر وسیله نقلیه ای به کار ببرید. زمانی که تاریخ پرواز یک هواپیما نزدیک شده و فرصت زیادی برای پرکردن صندلی ها و یا فضای خالی هواپیما نیست آژانس های هواپیمایی از این روش استفاده می کنند. روش پرواز چارتر هم برای جابجایی مسافران کاربرد دارد و هم برای جابجایی کالاها کاربرد دارد. از مزایای استفاده از این روش می توان به قیمت بسیار پایین آن اشاره کرد.شرکت های باربری چارترکننده با استفاده از این روش می‌توانند تمامی بار های خود را به صورت یکجا منتقل کنند.

  • حمل و نقل هوایی به وسیله ی پرواز سیستمی

این پرواز تنها مختص جابجایی انسان است و برای جابجایی کالا کاربردی ندارد . این پرواز با نرخ مصوب دولتی انجام می شود.  مهمترین تفاوت پرواز چارتر و پرواز سیستمی  در هزینه پرواز است. پروازهای چارتر ارزان تر از پروازهای سیستمی هستند. در پروازهای چارتر هرچه به تاریخ پرواز نزدیک‌تر شویم بلیط آن ارزان تر می شود اما در پروازهای سیستمی هزینه بلیط ثابت است. البته باید گفت که محدودیت زمانی در پروازهای چارتر بسیار بیشتر از پرواز های سیستمی است و امکان خطا و تاخیر در پروازهای سیستماتیک بسیار ناچیز است. در پروازهای سیستمی شما قادر خواهید بود، مدت زمان طولانی پیش از پرواز( معمولا دو ماه) اقدام به رزرو بلیط نمایید؛ بنابراین می توانید با خیالی آسوده و با آرامش اقدام به برنامه ریزی برای سفر های خود کنید.

  • حمل و نقل هوایی به وسیله ی پرواز بازرگانی

نوع دیگر پرواز که فقط مختص جابجایی کالاها است پرواز بازرگانی است.  پرواز بازرگانی خود به دو نوع  کارگو و فریت  تقسیم می شود. هرچند درهر دو این روش ها کالاها جابه جا می شوند اما این دو نوع پرواز از جهت های مختلفی با یکدیگر متفاوت هستند. اکنون هر کدام را برایتان جداگانه شرح داده و تفاوت این دو روش  را برایتان بازگو می کنیم.

 

  • روش کارگو

در روش کارگو کالاها با استفاده از هواپیماهای باربری انتقال پیدا می کنند. هنگام استفاده از این روش می توان حجم زیادی از کالاها را جابه جا کرد. بیشتر استفاده کنندگان از این روش بازرگانان و تجاری هستند که قصد واردات و یا صادرات کالا دارند. هنگام استفاده از این روش کالاها بسیار اصولی و طبق استاندارد های جهانی حمل و نقل می شوند و بازرگانان با خیالی آسوده می توانند از این روش استفاده کنند. بازرگانان هنگام استفاده از این روش می توانند مطمئن باشند که هنگام حمل و نقل آسیبی به کالا نمی رسد. البته باید توجه داشت که با توجه به قوانین،  امکان جابه جایی بسیاری از کالاها با هواپیما وجود ندارد. در صورتی که شخصی برای جابه جایی این کالاها بخواهد از هواپیما استفاده کند باید مجوزهای بسیار زیادی اخذ کند. مواردی مانند حیوانات، اسلحه و مایعات خطرناک و اشتعال پذیر از این دسته کالاها هستند که نمی توانند از خدمات کارگو استفاده کنند. برخی قوانین نیز هستند که مختص کشورهای خاص هستند . برطبق این قوانین کشورها امکان استفاده از حمل هوایی برای برخی کالاها را صادر نمی کنند.

هزینه کارگو

هزینه های کارگو شامل هزینه حمل و نقل کالا، هزینه تحویل و وانت بار، عوارض گمرکی،  هزینه بیمه کارگو و هزینه خدمات جابه جایی است. هزینه کارگو یک هزینه ثابت نیست . عوامل مختلفی در تعیین میزان هزینه کارگو موثر هستند. مهمترین عامل در تعیین هزینه کارگو وزن کالا است؛ بنابراین هرچه وزن کالا بیشتر باشد هزینه کارگو نیز بیشتر است.

 

  • روش فریت

در روش فریت  نیز مانند کارگو کالاها با هواپیما جابه جا می شوند اما تفاوت فریت و کارگو در اهداف جابه جایی این کالاها است. روش کارگو بیشتر توسط بازرگانان استفاده می شود و هدف تجاری دارد اما  معمولا برای مهاجرت و انتقال کالاهای شخصی از روش فریت استفاده می شود. در روش فریت ممکن است که بار فریت شده به همراه شخص مهاجر منتقل نشود. ممکن است که کالای فریت شده  زودتر و یا دیرتر از مسافر به مقصد برسد.

هزینه فریت

از عوامل موثر بر هزینه فریت می توان به حجم، وزن و مسافت بین مبدا و مقصد اشاره کرد.

 

عوامل درگیر در هنگام استفاده از حمل و نقل هوایی برای کالا چه کسانی هستند؟

انتقال کالا چه از روش فریت صورت گیرد و چه از روش کارگو انجام گیرد، عده ای درگیر این پروسه خواهند شد. البته برخی به طور مستقیم و برخی غیر مستقیم درگیر می شوند.این افراد به شرح زیر هستند.

  • صاحبان بار

صاحبان بار جزو افرادی هستند که به طور غیر مستقیم درگیر روش حمل هوایی هستند. در هنگام استفاده از روش حمل بار هوایی آنها با یک شرکت باربری و یا کالابر مانند شرکت کالابر مهرآئین بکر قرارداد می بندند و هزینه را پرداخت می کنند.

  • شرکت باربری

پس از اینکه کالا به شرکت باربری می رسد این شرکت باربری است که تعیین می کند کالا با استفاده از کدام روش و یا با همکاری کدام شرکت هواپیمایی به مقصد برسد. برخی شرکت های کالابر خدماتی نظیر بسته بندی درست و اصولی کالا  جهت آسیب نرسیدن هنگام حمل و نقل را به مشتریان خود ارائه می دهند.

 

  • شرکت های هواپیمایی

 

این شرکت ها از شرکت های باربری سفارش حمل و نقل کالا را دریافت می کنند. درگیری این شرکت ها در حمل و نقل هوایی کالاها به طور مستقیم است و بیشترین مسئولیت را در حمل و نقل هوایی این شرکت ها به عهده دارند.

  • خلبان هواپیما

در حمل و نقل هوایی خلبان هواپیما وظیفه دارد که به بهترین نحو عمل کند تا هنگام جابه جایی آسیبی به کالا وارد نشود. تحویل سالم بارها به فرودگاه مقصد ارتباط مستقیمی با عملکرد خلبان هواپیما دارد.

  • مامور گمرک

هنگامی که کالا به مقصد رسید مامور گمرک با بررسی تمامی مدارک و مجوز های لازم جهت انجام حمل و نقل هوایی اجازه ترخیص کالا را صادر خواهد کرد.

 

مقاله را به اشتراک بگذارید

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *